Căutaţi produsele inscripţionate cu logoul floral al etichetei ecologice europene. Indicator de performanţă ecologică superioară, eticheta ecologică a fost acordată mai multor sute de produse şi servicii ecologice din 25 de categorii de produse, precum becuri, detergenţi, calculatoare şi o serie de aparate electrocasnice.
•    Consumaţi produse de sezon, cultivate la nivel local – este o soluţie mai bună pentru mediu, deoarece produsele cultivate în ecosisteme artificiale sau în sere necesită o cantitate uriaşă de energie pentru a menţine o temperatură constantă. Iar transportul acestora cu avionul dintr-o parte în alta a lumii generează de 1 700 de ori mai multe emisii de CO2 decât transportul lor cu camionul pe o distanţă de 50 km.
•    Consumaţi legume! Producţia de carne generează cantităţi mari de emisii de CO2 şi de metan şi necesită cantităţi mari de apă. De fapt, animalele rumegătoare, precum bovinele, ovinele şi caprinele, sunt mari producătoare de metan, datorită felului în care sistemele lor digestive procesează hrana.
Exploatarea nedurabilă a pădurilor contribuie la despădurire, acţiune responsabilă cu aproximativ 20% din emisiile globale de CO2.
•    Când achiziţionaţi mobilier de grădină sau alte produse din lemn, verificaţi dacă lemnul provine dintr-o exploatare gestionată durabil. Produsele cu etichetele FSC sau PEFC (www.fsc.org şi www.pefc.org) îndeplinesc aceste cerinţe. Exploatarea nedurabilă a pădurilor contribuie la despădurire, acţiune responsabilă cu aproximativ 20% din emisiile globale de CO2. În mod normal, această activitate include arderea pădurilor, ceea ce generează emisii de CO2 şi elimină capacitate acestora de a absorbi CO2.
•    Plantaţi un copac. Un copac de dimensiuni medii absoarbe aproximativ 6 kg de CO2 anual, iar în 40 de ani, acesta reţine aproximativ 250 kg of CO2.
•    Dacă doriţi să achiziţionaţi un nou copiator sau o imprimantă, alegeţi un model care poate să tipărească duplex, adică pe ambele feţe ale hârtiei. Dacă realizaţi copii ale documentelor în magazine specializate, solicitaţi copierea pe ambele feţe. Astfel, veţi economisi energie la producţia de hârtie.
•    Înainte de a imprima un document sau un e-mail, gândiţi-vă bine dacă într-adevăr aveţi nevoie de varianta imprimată. Un cetăţean european utilizează aproximativ 20 kg de hârtie în fiecare lună!

By o9admin