A A
RSS


Opreşte aparatele!

Gesturi precum apăsarea unui întrerupător sau închiderea robinetului pot părea nesemnificative, dar dacă fiecare ar face aceste lucruri în fiecare zi, rezultatele ar fi considerabile. Iată câteva modalităţi de introducere a unor măsuri de economisire a energiei în rutina dumneavoastră zilnică.

•    Stingeţi luminile dacă nu aveţi nevoie de ele. Stingerea a 5 lumini inutile de pe holuri sau din camerele locuinţei dumneavoastră vă poate aduce anual o economie de 60 € şi o reducere de 400 kg de emisii de CO2.

•    Folosiţi becuri electrice economice: un singur bec vă poate reduce cu până la 60 € costurile de iluminat şi cu 400 kg emisiile de CO2 pe durata de viaţă a unui bec. În plus, becurile economice au o viaţă de 10 ori mai lungă decât becurile electrice obişnuite. Becurile economice sunt mai scumpe la achiziţie, dar mai ieftine pe durata lor de exploatare.
Stingerea a 5 lumini inutile de pe holuri sau din camerele locuinţei dumneavoastră vă poate aduce anual o economie de 60 € şi o reducere de 400 kg de emisii de CO2.

•    Evitaţi lăsarea aparatelor electrocasnice în modul standby – folosiţi funcţia „on/off” a aparatului. Un televizor care funcţionează pentru trei ore zilnic (timpul mediu petrecut de europeni în faţa televizorului) şi în modul standby pentru restul de 21 de ore, consumă aproximativ 40% din energia sa în modul standby.

•    Scoateţi din priză încărcătorul telefonului mobil atunci când nu îl folosiţi. Chiar dacă nu este conectat la telefon, acesta consumă electricitate. Se estimează că 95% din energie este risipită de un încărcător uitat în priză.

•    Reduceţi temperatura aerului cu un ventilator. Instalaţiile de climatizare sunt adevărate devoratoare de energie; un aparat de aer condiţionat destinat unei încăperi de dimensiuni medii funcţionează la 1 000 Watt, generând aproximativ 650 g de emisii de CO2/h, la un cost de aproximativ 0,10 €/h. Ventilatoarele ar putea fi o alternativă, dacă nu, utilizaţi instalaţiile de climatizare cu moderaţie şi optaţi pentru modelul cu cea mai mare eficienţă energetică.

•    Alegeţi electricitatea ecologică. Astfel, contribuiţi la consolidarea surselor de energie regenerabilă. În prezent, în Europa, doar 14% din electricitate este produsă din surse de energie regenerabilă ecologice, precum energia eoliană, hidroenergia, lemn, biogaz şi energie solară. Iar cererea creează ofertă! De asemenea, aţi putea lua în considerare montarea unor panouri solare pe acoperişul casei dumneavoastră.

•    Folosiţi maşina de spălat rufe sau maşina de spălat vase doar când acestea sunt încărcate 100%. Dacă trebuie să o folosiţi atunci când aceasta este pe jumătate plină, folosiţi programul economic. De asemenea, nu este nevoie să spălaţi la temperaturi înalte. În zilele noastre, detergenţii sunt foarte eficienţi, încât maşinile pot spăla rufe sau vase la temperaturi mici.

•    Folosiţi uscătorul de rufe doar atunci când este absolut necesar – fiecare ciclu de uscare produce peste 3 kg de emisii de CO2. Uscarea naturală a rufelor este de departe cea mai bună soluţie: rufele vor dura mai mult şi energia utilizată este gratuită şi ecologică!

•    Fierbeţi mai puţină apă! Dacă fierbeţi apă suficientă pentru o cană de ceai, puteţi economisi multă energie. Dacă toţi cetăţenii europeni ar fierbe cantitatea exactă de apă de care au nevoie, evitând astfel fierberea unui litru de apă inutilă în fiecare zi, energia economisită ar putea alimenta o treime din iluminatul public din Europa.

•    Acoperiţi vasele în timp ce gătiţi. Astfel, puteţi economisi o parte a energiei de care aveţi nevoie pentru a pregăti masa. Sau mai bine, folosiţi vasele de gătit sub presiune sau cu aburi: aceste pot economisi aproximativ 70% din energie!

•    Faceţi un duş în locul unei băi. În acest mod, consumaţi de patru ori mai puţină energie. Pentru a maximiza efortul de economie de energie, evitaţi duşurile cu debit ridicat şi optaţi pentru capete de duş cu debit mic care sunt mai ieftine şi oferă acelaşi confort.

•    Închideţi robinetul. Dacă închideţi robinetul în timp ce vă periaţi dinţii, puteţi economisii mai mulţi litri de apă. De asemenea, un robinet care picură va risipi într-o lună o vană plină de apă, prin urmare, verificaţi închiderea corectă a robinetelor.

Cuvinte cheie: , , ,