A A
RSS


UE salută aderarea Rusiei la OMC după 18 ani de negocieri

Wed, Aug 22, 2012

Comunicate

După 18 ani de negocieri, Rusia aderă la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) devenind astăzi al 156-lea membru al acesteia. Această aderare este deosebit de importantă pentru UE, deoarece UE este primul partener comercial al Rusiei, iar Rusia este cel de-al treilea partener comercial al UE. Pentru prima dată, ambele entități vor fi obligate să respecte norme și obligații multilaterale pentru schimburile comerciale reciproce.

„Aderarea de astăzi la OMC reprezintă un pas important în sensul integrării mai profunde a Rusiei în economia mondială”, a declarat comisarul UE pentru comerț, Karel De Gucht. „Aceasta va facilita investițiile și comerțul, va contribui la accelerarea modernizării economiei Rusiei și va oferi o mulțime de oportunități de afaceri, atât pentru firmele rusești, cât și pentru cele europene. Am încredere că Rusia va respecta normele și standardele comerciale internaționale pe care le-a asumat.”

Aderarea la OMC va avea un impact pozitiv asupra condițiilor comerciale și de investiții între Rusia și Uniunea Europeană. Poziția geografică a Rusiei și importanța pieței sale în ceea ce privește volumul și potențialul de creștere, face ca aceasta să fie un partener comercial foarte important al UE. Ca o consecință a aderării la OMC, Rusia, printre altele, își va reduce taxele la import, își va limita taxele la export, va acorda un acces mai extins la piață pentru furnizorii de servicii din UE și va facilita aplicarea de norme și proceduri în numeroase domenii ale relațiilor economice bilaterale. O deosebită importanță vor avea reglementările privind procedurile vamale, utilizarea măsurilor de sănătate și sanitare, standardele tehnice și protejarea proprietății intelectuale.

Rusia se va supune normelor OMC în toate aceste domenii, inclusiv mecanismelor de monitorizare și control al aplicării. UE, alături de partenerii săi internaționali, se află în contact cu Rusia pentru a asigura respectarea de către aceasta a angajamentelor asumate în cadrul OMC. Anumite acte legislative recent puse în aplicare sau propuse par a fi în contradicție cu angajamentele Rusiei și ar împiedica alți membri ai OMC să profite pe deplin de avantajele așteptate ca urmare a aderării Rusiei la OMC; UE este preocupată în mod special de noua legislație care prevede un comision de reciclare a automobilului care ar putea fi discriminatoriu pentru autovehiculele importate și speră că această legislație nu va fi adoptată.

 

Context

Rusia este al treilea partener comercial al UE, iar UE este primul partener comercial al Rusiei.

• Exporturile UE către Rusia în 2011: 108,4 miliarde EUR

• Importurile UE din Rusia în 2011: 199,5 miliarde EUR

• Totalul schimburilor comerciale cu mărfuri în 2011: 308 miliarde EUR

Principalele exporturi ale UE către Rusia sunt autovehicule (7 miliarde EUR), medicamente (6 miliarde EUR), piese de schimb pentru autovehicule (3,5 miliarde EUR), telefoane și componente ale acestora (2,5 miliarde EUR) și tractoare (1 miliard EUR). Importurile UE din Rusia cuprind mai ales materii prime. Principalele importuri sunt petrol (brut și rafinat: 130 de miliarde EUR) și gaze (24 de miliarde EUR): Pentru aceste produse, precum și pentru alte materii prime importante, Rusia s-a angajat să își limiteze taxele la export.

Principalele schimbări legate de aderarea Rusiei la OMC se referă la îmbunătățirea accesului la piață pentru mărfuri și servicii. Taxele la import pentru mărfuri vor scădea de la o medie actuală de 10% până la o medie de 7,8 %. În unele sectoare importante, precum cel al automobilelor, reducerea taxelor la import este mai semnificativă (în scădere de la 30% în prezent, la 25% la aderare și la 15% după 7 ani). Se estimează că reducerea globală a tarifelor va oferi exportatorilor din UE economii de 2,5 miliarde EUR pe an din taxele la import. În plus, se estimează că reducerea tarifelor va stimula un surplus anual al exporturilor UE către Rusia în valoare de 3,9 miliarde EUR.

În sectorul telecomunicațiilor, Rusia va elimina treptat, în termen de 4 ani, limitele pe care le impune în prezent (49%) pentru participarea capitalului străin în întreprindere. De asemenea, aderarea Rusiei la OMC acoperă o gamă largă de aspecte legate de reglementare, inclusiv norme sanitare și fitosanitare, vamale și legate de drepturile de proprietate intelectuală.

UE este cel mai mare investitor străin în Rusia, cu investiții în valoare de aproximativ 120 de miliarde EUR în 2010. Investițiile rusești în UE s-au ridicat la 42 de miliarde EUR în 2010.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania -A.N.P.C.P.P.S. Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Sursa: Comisia Europeana
Bruxelles, 22 august 2012