InfoCons-Protectia-Consumatorilor-Protectia-ConsumatoruluiStresul este unul dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă din Europa și este considerat a fi cauza a majorității tuturor zilelor lucrătoare pierdute. Prin urmare, Comisia Europeană salută campania ” Locuri de muncă sănătoase pentru a gestiona stresul “, lansat astăzi de către Agenția Europeană pentru Securitate în Sănătate în Muncă ( EU – OSHA ), pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile psihologice, fizice și sociale legate de stresul la locul de muncă. Lansarea campaniei reunește comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune László Andor, ministrul grec adjunct al Muncii, securităţii și protecției sociale, Vasilis Kegkeroglou, reprezentarea președinției Greciei la nivelul Consiliului UE și Dr. Christa Sedlatschek, Director al EU-OSHA.

Abordarea stresului și a riscurilor psihosociale este una dintre provocările acoperite de viitorul cadru strategic UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2014-2020 , ce urmează să fie prezentat în luna iunie.

Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă , afaceri sociale și incluziune László Andor , a declarat: ” Stresul legat de muncă are nu numai un efect negativ asupra bunăstării angajaților , dar și afectează în mod negativ performanța de ansamblu a companiilor europene. Stresul poate și ar trebui să fie gestionat, iar organizațiile angajatorilor și lucrătorilor trebuie să lucreze împreună pentru a proteja mai bine și de a promova sănătatea mintală la locul de muncă. Salut faptul că această nouă campanie se va concentra pe reducerea daunelor provocate de stres la locul de muncă. “

Lucrătorilor afectați de stres le este greu să se concentreze, fac mai multe greșeli și sunt supusi la accidente mai frecvente la locul de muncă. Presiunea psihologică prelungită poate duce la probleme grave de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau musculo-scheletice, care să conducă la performanțe de muncă precare și mai mult absenteism.

Campania are scopul de a ajuta angajatorii ” și reprezentanții angajaţilor, managerii și angajaţii pentru ca aceştia să fie capabili a identifica și de a gestiona stresul și riscurile psihologice , fizice și sociale la locul de muncă . De asemenea, promovează utilizarea de instrumente simple, care pot ajuta organizațiile să gestioneze în mod eficient astfel de riscuri. Reducerea stresului la locul de muncă contribuie la crearea unui mediu de lucru sănătos , în care lucrătorii se simt apreciaţi , în cazul în care cultura la locul de muncă este mult mai pozitivă, și , prin urmare , productivitatea de afaceri se îmbunătățește.

Campania Locuri de muncă sănătoase 2014-2015 este condusă de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă ( EU – OSHA ). Campania va construi parteneriate cu organizațiile patronale și sindicale angajata in promovarea practicilor de gestionare a stresului la locul de muncă și a riscurilor psihosociale în întreaga Europă . Toate organizațiile sunt invitate să sprijine această acțiune și să devină parteneri oficiali ai campaniei. Campania Locuri de muncă sănătoase este, de asemenea, susținută de către instituțiile UE și partenerii sociali europeni .

O activitate cheie va fi Premiul european de bune practici, care va fi lansat la 15 aprilie 2014. Sunt încurajate aplicaţii din partea tuturor organizaţiilor europene care implementează cu succes măsuri în vederea reducerii stresului la locul de muncă.

Ghidul de campanie îi ajută pe angajatori, manageri, angajaţi și reprezentanții angajaţilor pentru  a recunoaște și a gestiona stresul și riscurile psihosociale la locul de muncă.

Setul de instrumente de campanie oferă o colecție de resurse și exemple pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare și creșterea gradului de înțelegere a unor astfel de riscuri.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

IA ATITUDINE ! FII INFORMAT CU 021 9615 !

Sursa: ec.europa.eu

By o9admin