Aplicarea Eurotarifului pentru apeluri, pentru SMS sau pentru servicii de date (inclusiv acces la internet) se face la solicitarea ta, în mod gratuit, şi nu implică încheierea unui abonament suplimentar sau plata unor taxe suplimentare. Eurotariful poate fi combinat cu alte tarife de care beneficiezi conform unor planuri tarifare alternative oferite de operator pentru serviciile de roaming.

De asemenea, când intri pe teritoriul unui stat membru UE, vei primi informaţii (de regulă, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atât pentru serviciul de voce, cât şi pentru serviciile de date.

În cazul serviciilor de date, ai posibilitatea să-ţi alegi unul dintre plafoanele oferite de operatorul tău. Dacă optezi pentru aplicarea unui anumit plafon, operatorul se angajează să te anunţe înainte ca factura ta pentru servicii de date în roaming să atingă o anumită valoare.

Daca nu ai optat pentru un anumit plafon, furnizorul îţi aplică automat plafonul financiar implicit de 50 Euro/lună (fără TVA), sau un plafon exprimat în volum a cărui valoare nu depăşeşte 50 de euro/lună (fără TVA).

În momentul primirii notificării trebuie să confirmi că eşti de acord să depăşeşti acest nivel înainte de a putea continua traficul de date în roaming sau, dacă tu ai ales varianta de avertizare fără întreruperea automată a conexiunii, sesiunea va continua şi după avertizare.

De asemenea, începând de la 1 iulie 2012, pentru a evita „şocurile” produse de facturile pentru serviciile de date, persoanele care călătoresc în afara granițelor UE vor primi avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up în cazul în care costul datelor descărcate se apropie de 50 EUR sau dacă s-a depășit nivelul stabilit în prealabil.

De la 1 iulie 2014, vei putea să închei un contract de roaming separat înainte de a pleca în călătorie sau să alegi să foloseşti doar reţeaua unui anumit operator preferat în ţara de destinație, la fel cum procedezi pentru a alege o rețea Wi-Fi.

Atenţie!!!

Fii atent dacă ai un serviciu de roaming activat şi eşti în ţară, dar în apropiere de graniţă! Este posibil ca telefonul tău să se conecteze automat la reţeaua ţării vecine şi tu să vorbeşti la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primeşti (roaming involuntar).

Sursa: www.ancom.org

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 021 9615

By o9admin