A A
RSS


Protectia-Consumatorilor.ro – o9atitudine! te sfatuieste cum sa reactionezi in cazul unui accident in Europa

Wed, Sep 7, 2011

Comunicate

Cand circuli in Uniunea Europeana urmatoarele documente sunt indispensabile :

 Cartea  Verde prin acest document se atesta ca esti asigurat si trebuie sa indice:

– coordonatele asiguratorului;

– numarul de contract de asigurare a automobilului.

Certificatul de constatare amiabilaConstatarea amiabila se face pe un document agreat la nivel european (rubricile sunt identice, oricare ar fi limba) si exista si in exemplare bilingve. Trebuie sa te interesati la compania ta de asigurari inainte de plecarea in calatorie despre acest certificat.Desi acest certificat nu este obligatoriu, constatarea amiabila este primordiala pentru a spera o reparare rapida a pierderilor suferite.

Care sunt legile care se aplica in cazul unui accident?

Trebuie sa stii ca regula generala este ca se aplica legislatia tarii locului accidentului, pentru a putea determina atat responsabilitatea, cat si indemnizatia pentru repararea prejudiciilor suferite. Acest principiu se aplica oricare ar fi nationalitatea celuilalt conducator auto si oricare ar fi tara in care isi are sediul societatea de asigurari.

Ce trebuie sa faci la locul accidentului?

In primul rand, trebuie sa iei coordonatele partii adverse ce figureaza pe cartea verde (coordonatele complete ale conducatorului auto, verificand identitatea sa, coordonatele companiei de asigurari, numarul politei de asigurari, numarul de inmatriculare al vehiculului). Nu uita sa iti notezi numele si adresa eventualilor martori. Mai mult, completeaza cu atentie formularul de constatare amiabila si roaga partea adversa sa o semneze. Atentie: nu poti constrange celalalt sofer sa iti semneze documentul daca acesta nu doreste. Daca refuza, completeaza totusi informatiile indicate mai sus. Ai putea totusi sa te adresezi asiguratorului dumeneavoastra, cu titlu informativ despre formularul de constatare amiabila pe care l-ai completat. 

Fii inteligent si actioneaza ca un consumator care isi stie drepturile!

 

Cere martorilor sa iti dea o carte de vizita. Poti sa-i contactezi mai rapid, poate chiar la locul de munca!

            Citeste cu calm rubricile din centrul formularului, cele in care esti invitat sa bifezi casutele corespunzand circumstantelor accidentului. Este vorba de rubrici extrem de importante pentru stabilirea responsabilitatii soferilor implicati in accdent!

ATENTIE: daca nici una din ipotezele propuse de formular nu corespunde realitatii de fapt, nu bifa nici una dintre casute. Daca formularul de constatare este incorect completat, responsabilitatea poate sa iti revina dintr-o greseala.

Nu uita sa indici numarul de casute marcate la sfarsitul coloanei. Partea adversa ar putea sa mai bifeze si alte casute dupa plecarea de la locul accidentului,  posibil in defavoarea dumneavoastra!

Trebuie sa stii ca nu este nicio problema daca nu vorbesti limba celuilalt conducator auto. Constatarea europeana este un formular standardizat care poate fi citita cu usurinta de compania voastra de asigurari. Mai mult, este admis ca la “Observatii” sa  completezi in propria limba.  Mai trebuie sa stii ca in anumite tari, Politia redacteaza in mod obligatoriu un proces-verbal, chiar daca este vorba doar de pagube materiale. Chiar si in acest caz, este foarte important sa semnati formularul de costatare amiabila. Aceasta va permite de fapt sa obtineti cat mai repede despagubirile de la societatea de asigurari.

Pentru a primi despagubirile , Uniunea Europeana a creat o procedura de acordare a despagubirilor simplificata pentru victimele accidentelor de automobile ce au avut loc in alta tara a Uniunii Europene. Declaratia trebuie trimisa trimisa societatii de asigurare in termen de 5 zile prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.