A A
RSS


Protectia-Consumatorilor.ro – o9atitudine! Fii atent cand achizitionezi bijuterii!

Tue, Nov 8, 2011

Comunicate

Infomati-va daca obiectele din metale pretioase pe care le achizitionati sunt marcate (marcarea fiind obligatorie). Bijuteriile trebuie sa aiba aplicate marca de titlu si marca de garantie proprie/marca de certificare:
Marca de titlu (semn conventional, diferit in functie de continutul de metal pretios, exprimat in miimi, potrivit titlurilor legale din Romania:
a) pentru aur: 375; 500; 585; 750; 833; 900; 916 si aur fin 999;
b) pentru argint: 750; 800; 875; 916; 925 si argint fin 999;
c) pentru platina: 950;
d) pentru paladiu: 950 ;

Marca de garantie proprie (se stabileste de catre operatorul economic producator intern, importator si/sau vanzator cu amanuntul si se inregistreaza la ANPC. Marca de garantie se inscrie astfel:
 a) pentru aur intr-o elipsa;
b) pentru argint intr-un dreptunghi;
c) pentru platina si celelalte metale platinice intr-un romb.

Marca de certificare se aplica in cazul in care operatorul economic nu este autorizat sau nu doreste sa isi aplice marca de garantie proprie. Marca de certificare se aplica de catre ANPC.
Bijuteria este insotita de un certificat de calitate din care sa reiasa continutul de metal pretios, calitatea si masa pietrei pretioase inglobata. in montura. Cereti informatii inainte de cumpararea unei bijuterii despre caracteristicile exacte ale pietrei continute in aceasta.
Nu achizitionati bunuri din metale pretioase si/sau cu pietre pretioase de la persoane neautorizate (autorizarea fiind obligatorie ) sau  de la vanzatorii ambulanti. Pentru orice nelamurire sau suspiciune legata de bijuteria achizitionata, consumatorii se pot adresa specialistilor Directiei Generale de Metale Pretioase, Pietre Pretioase si Proces Kimberley (DGMPPPPK) din cadrul ANPC in vederea analizei obiectului respectiv.
In prezent, la nivel mondial, cel mai ridicat consum mediu de bijuterii pe locuitor este in Emiratele Arabe Unite – de 33,68 grame, Turcia- cu 15 grame, Italia- 1,42 grame, Marea Britanie- 1,22 grame. Consumul mediu in Romania este de 0,14 grame bijuterii anual.