A A
RSS


Protectia-Consumatorilor.ro- o9atitudine! Afla ce trebuie sa stii in caz de accident in Europa!

Fri, Nov 4, 2011

Comunicate

Trebuie sa stii ca regula generala este ca se aplica legislatia tarii locului accidentului, pentru a putea determina atat responsabilitatea, cat si indemnizatia pentru repararea prejudiciilor suferite.

Cand circuli in Uniunea Europeana urmatoarele documente sunt indispensabile : Cartea  Verde–prin acest document se atesta ca esti asigurat si trebuie sa indice:

– coordonatele asiguratorului;

– numarul de contract de asigurare a automobilului.

Certificatul de constatare amiabiladocument agreat la nivel european (rubricile sunt identice, oricare ar fi limba) .

La locul accidentului trebuie sasa iei coordonatele partii adverse ce figureaza pe cartea verde (coordonatele complete ale conducatorului auto, verificand identitatea sa, coordonatele companiei de asigurari, numarul politei de asigurari, numarul de inmatriculare al vehiculului). Notezi numele si adresa eventualilor martori. Mai mult, completeaza cu atentie formularul de constatare amiabila si roaga partea adversa sa o semneze.

 

Fii inteligent si actioneaza ca un consumator care isi stie drepturile!

Cere martorilor sa iti dea o carte de vizita. Poti sa-i contactezi mai rapid, poate chiar la locul de munca!

            Citeste cu calm rubricile din centrul formularului, cele in care esti invitat sa bifezi casutele corespunzand circumstantelor accidentului. Este vorba de rubrici extrem de importante pentru stabilirea responsabilitatii soferilor implicati in accdent!

ATENTIE: daca nici una din ipotezele propuse de formular nu corespunde realitatii de fapt, nu bifa nici una dintre casute. Daca formularul de constatare este incorect completat, responsabilitatea poate sa iti revina dintr-o greseala.

Nu uita sa indici numarul de casute marcate la sfarsitul coloanei. Partea adversa ar putea sa mai bifeze si alte casute dupa plecarea de la locul accidentului,  posibil in defavoarea dumneavoastra!

Trebuie sa stii ca nu este nicio problema daca nu vorbesti limba celuilalt conducator auto. Constatarea europeana este un formular standardizat care poate fi citita cu usurinta de compania voastra de asigurari. Mai mult, este admis ca la “Observatii” sa  completezi in propria limba.  Mai trebuie sa stii ca in anumite tari, Politia redacteaza in mod obligatoriu un proces-verbal, chiar daca este vorba doar de pagube materiale. Chiar si in acest caz, este foarte important sa semnati formularul de costatare amiabila. Aceasta va permite de fapt sa obtineti cat mai repede despagubirile de la societatea de asigurari.

Pentru a primi despagubirile , Uniunea Europeana a creat o procedura de acordare a despagubirilor simplificata pentru victimele accidentelor de automobile ce au avut loc in alta tara a Uniunii Europene. Declaratia trebuie trimisa trimisa societatii de asigurare in termen de 5 zile prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.