In primul rand, Spatiul Schengen reprezinta o zona de libertate de miscare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate si a fost creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare.

     In al doilea rand, in prezent sunt 25 de State Membre cu drepturi depline in Acordul Schengen. Acestea au o frontiera Externa a Spatiului Schengen de peste 50 000 de km dintre care 80% sunt maritimi si 20 % sunt terestri. Mai mult, in conformitate cu normele UE privind traficul local de frontiera la frontierele externe, un numar de State Schengen au incheiat angajamente bilaterale cu tarile terte vecine

     Una din cele mai importante masuri compensatorii pentru eliminarea controalelor la frontierele interne este Sistemul De Informatii Schengen (SIS). Acesta este o baza de date electronica comuna pentru autoritatiile de frontiera si cele responsabile pentru migratie, precum migratie, precum si pentru autoritatiile de aplicare a legii. De exemplu, in mai 2011 SIE continea 1 milion de intrari referitoare la persoane (disparute, cu mandat de arestare etc ) si 37 milioane de milioane obiecte (furate sau pierdute).

Despre Romania in Schengen

     Inca din 2007 s-a infiintat un departament Schengen, in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor ce trebuie sa asigure un caracter coerent si unitar al procesului de pregatire a aderarii României.

      Chiar daca nu este inca Stat Membru cu drepturi depline a acquis-ului Schengen, Romania este si ea parte a SIS. In ultimile luni, acceptarea Romaniei si Bulgariei a fost amanata de mai multe ori, ultima data chiar pe 22 septembrie. Cu toate acestea, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a declarat : “In numele Parlamentului European vreau să ii reasigur pe cetatenii romani cu privire la solidaritatea europeana. Regret amanarea de azi privind decizia de accedere a Romaniei si Bulgariei, eu sunt de parere ca ati implementat toate masurile si din punct de vedere tehnic nu se poate spune nimic negativ. Sper ca spiritul european de solidaritate va invinge in urmatoarele luni si decizia va fi luata. Sunt foarte convins ca trebuie sa ne reunim si să ne integram, nu sa refuzam extinderea integrarii. Spaţiul Schengen este unul din cele mai importante succese ale Uniunii Europene şi, avand realizate toate masurile tehnice, nu exista decat un sigur răspuns, simplu, pentru Romania si Bulgaria: da! Aceasta este si poziţia Parlamentului European”.

 

By o9admin