A A
RSS


Poluarea aerului – ce inseamna

Mon, Feb 17, 2014

Comunicate

o9atitudine-Protectia-Consumatorilor-Protectia-ConsumatoruluiPoluarea aerului – ce inseamna

Nu toate substantele din aer sunt considerate poluanti . In general , poluarea aerului este definita ca existenta anumitor poluanti in atmosfera la un nivel care afecteaza in mod negativ sanatatea umana , pentru mediu , si a patrimoniului nostru cultural ( cladiri , monumente si materiale ) . In contextul legislatiei , numai poluarea din surse artificiale este reglementtata , cu toate ca poluarea ar putea fi definit in sens mai larg , in alte contexte .

Nu toti poluantii atmosferici provin din surse artificiale . Multe fenomene naturale, inclusiv eruptiile  vulcanice , incendiile forestiere , si furtunile de nisip elibereaza poluanti in atmosfera . Particulele de praf pot calatori destul de mult , in functie de miscarea maselor de aer si de nori . Indiferent daca acestea sunt provocate de om sau sunt naturale , odata ce aceste substante sunt in atmosfera , ele pot lua parte la reactii chimice si contribuie la poluarea aerului . Cer seninul si vizibilitatea crescut nu sunt neaparat semne de aer curat .

In ciuda imbunatatirilor semnificative din ultimele decenii , poluarea aerului in Europa continua sa dauneze sanatatii noastre si a mediului . In special , poluarea cu particule si poluarea stratului de ozon prezinta riscuri serioase de sanatate pentru cetatenii europeni , care afecteaza calitatea vietii reducand astfel speranta de viata . Dar diferitele tipuri de poluanti au diferite surse si impact diferit . Sa aruncam o privire mai atenta asupra principalilor poluanti !

Cand particule minuscule plutesc in aer

Pulberile in suspensie ( PM ), reprezinta acel poluant de aer care cauzeaza cel mai mare rau pentru sanatatea umana in Europa . Ganditi-va de PM sub forma de particule care pot fi vazute in lumina plutind in aer . Unele dintre aceste particule sunt atat de mici ( a treizecea parte dintr-o cincime din diametrul de un fir de par uman ), care nu numai ca patrund adanc in plamani , ci trec , de asemenea, in fluxul sanguin noastre , la fel ca oxigenul .

Unele particule sunt emise direct in atmosfera . Altii aparut ca rezultat al reactiilor chimice care implica precursori gazosi , si anume dioxidul de sulf , oxizi de azot , amoniac si compusi organici volatili .

Aceste particule pot fi compuse din diferite componente chimice , iar impactul acestora asupra sanatatii noastre si a mediului depinde in mod clar de compozitia lor . Unele metale grele , cum ar fi arsenic , cadmiu, mercur si nichel , pot fi , de asemenea, gasite in materie de particule .

Un studiu recent de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ( OMS ) arata ca poluarea cu particule fine ( PM 2.5 , de exemplu, pulberile in suspensie care nu depasesc 2,5 microni in diametru ), ar putea fi o problema de sanatate mai mare decat s-a estimat anterior . In functie de ” revizuirea dovezilor cu privire la aspectele de sanatate de poluare a aerului “, O.M.S. a declarat faptul ca expunerea pe termen lung la particulele fine poate declansa ateroscleroza , rezultate negative de nastere , si a bolilor respiratorii inca din copilarie. Studiul sugereaza , de asemenea, o posibila legatura cu dezvoltarii neurologice defectuoase  si a functiei cognitive, cat si aparitia diabetului , intarind legatura de cauzalitate dintre PM2.5 si decesele cauzate de probleme cardiovasculare si respiratorii .

In functie de compozitia chimica a acestora , particulele pot afecta, de asemenea schimbarile climatice la nivel mondial , fie prin incalzirea sau racirea planetei . De exemplu , negrul de fum , una dintre componentele comune de funingine gaseste mai ales in particule fine ( mai mici de 2,5 microni in diametru) , rezulta din arderea incompleta a combustibililor, cat si din  arderea lemnului . In zonele urbane , emisiile de carbon negru sunt in mare parte cauzate de transportul rutier, in special de motoarele diesel. Pe langa efectele sale de sanatate , negrul de fum in materie de particule contribuie la schimbarile climatice prin absorbtia caldurii soarelui si incalzirea atmosferei .

Ozonul : atunci cand trei atomi de oxigen se leaga impreuna

Ozonul este o forma speciala si foarte reactiva de oxigen , compusa din trei atomi de oxigen . In stratosfera – unul din straturile superioare ale atmosferei – ozonul ne protejeaza de radiatiile ultra – violete ale Soarelui, extrem de periculoase. Dar in cel mai jos stratul atmosferei – troposfera – ozonul este , de fapt, un poluant important care afecteaza sanatatea publica si natura .

Ozonul de la nivelul solului se formeaza ca rezultat al reactiilor chimice complexe dintre precursorii gazosi , cum ar fi oxizii de azot si compusi organici volatili non – metan . Metanul si monoxidul de carbon, de asemenea, juca un rol in formarea sa .

Ozonul este puternic si agresiv. Nivelurile ridicate de ozon coroda materiale, cladirile si tesutul viu . Acesta reduce capacitatea plantelor de a realiza fotosinteza si impiedica absorbtia lor de dioxid de carbon . Aceasta afecteaza , de asemenea, capacitatea de reproducere si crestere a plantelor , care au ca efect aparitia recoltelor mai sarace si reducerea suprafetelor impadurite . In corpul uman , acesta provoaca inflamatia plamanilor si a bronhiilor .

Odata expuse la ozon , corpurile noastre incearca sa -l impiedice a intra in plamanii nostri . Acest reflex reduce cantitatea de oxigen pe care o inspiram . Inhalarea mai putin oxigen face ca inimile noastre lucreze mai mult . Deci, pentru persoanele care sufera deja de boli cardiovasculare sau de boli respiratorii cum ar fi astmul , episoade de mare de ozon pot fi debilitante si chiar fatale .

Ce altceva este in amestec ?

Ozonul si microparticulele nu sunt singurii poluanti din aer care ar trebui sa starneasca ingrijorare in Europa . Masinile, camioanele si alte facilitati industriale,  toate au nevoie de energie . Aproape toate vehiculele si facilitatile folosesc o forma de combustibil pe care il ard pentru a obtine energie .

Arderea combustibililor schimba, de obicei, sub forma de mai multe substante , inclusiv azot – gazul cel mai abundent in atmosfera noastra . Cand azotul reactioneaza cu oxigenul , oxizii de azot se formeaza in aer ( inclusiv dioxidul de azot – NO2 ) . Cand azotul reactioneaza cu atomii de hidrogen , se creeaza amoniacul ( NH3 ) , care este un alt poluant aer cu efecte adverse grave asupra sanatatii umane si natura .

De fapt , procesele de ardere genereaza eliberarea unei varietati de alti poluanti atmosferici , variind de la dioxidul de sulf si benzen la monoxid de carbon si metale grele . Unele dintre aceste substante poluante au efecte asupra sanatatii umane pe termen scurt . Altele , inclusiv unele metale grele si poluanti organici persistenti , se acumuleaza in mediul inconjurator . Acest lucru le permite sa intre in lantul nostru alimentar si in cele din urma ajunge pe farfuriile noastre .

Alti poluanti , cum ar fi benzenul , pot deteriora materialul genetic celulelor si cauza cancer in caz de expunere pe termen lung . Asa cum este benzenul folosit ca aditiv in benzina , in jur de 80 % din cantitatea de benzen eliberat in atmosfera in Europa provine din arderea combustibililor utilizati de vehicule .

Un alt factor poluant cunoscut ca si cauzator de cancer, benzo – a – piren ( BaP ) , este eliberat in principal din arderea lemnului sau a carbunelui in sobe rezidentiale . Gazele de esapament auto, in special de la vehicule cu motoare diesel , sunt o alta sursa de BaP . In plus, pe langa faptul ca acesta cauzeaza cancer , BaP poate irita , de asemenea, ochi , nas , gat si tuburile bronsice . BaP se gaseste de obicei in particule fine .

Efecte asupra sanatatii de poluare a aerului

Poluantilor atmosferici pot avea un impact grav asupra sanatatii umane . Copiii si persoanele in varsta sunt deosebit de vulnerabile .

Masurarea impactului asupra sanatatii umane

Desi poluarea aerului afecteaza pe toata lumea , nu afecteaza pe toti in aceeasi masura si in acelasi mod . Mai multe persoane sunt expuse la poluarea aerului in zonele urbane , din cauza densitatii mai mari de populatie existente acolo. Unele grupuri sunt mai vulnerabile , inclusiv grupul celor care sufera de boli cardiovasculare si respiratorii , persoanele cu cailor respiratorii reactive si cei care au alergii ale cailor respiratorii , persoanele in varsta si copii .

” Poluarea aerului afecteaza pe toata lumea in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare la fel “, spune Marie – Eve Heroux de la Biroul Regional Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa . ” Chiar si in Europa , exista inca o mare parte a populatiei care este expusa la niveluri care depasesc recomandarile noastre cu privire la liniile directoare de calitate a aerului . “

Nu este usor de estimat amploarea deplina a prejudiciului pentru sanatatea noastra si a mediului cauzate de poluarea aerului . Cu toate acestea , exista multe studii bazate pe diferite sectoare sau surse de poluare .

Conform proiectului Aphekom co – finantat de Comisia Europeana , poluarea aerului in Europa conduce la o reducere a sperantei de viata de aproximativ 8.6 luni pentru fiecare persoana .

Unele modele economice pot fi utilizate pentru a estima costurile de poluare a aerului . Aceste modele au legatura, de obicei, cu costurile de sanatate cauzate de poluarea aerului ( pierderi de productivitate , costuri medicale suplimentare , etc ) , precum si costurile care decurg din recoltele mai mici si din deteriorarea anumitor materiale . Cu toate acestea , astfel de modele nu includ toate costurile pentru societate generate de poluarea aerului .

Dar, chiar si cu limitarile lor , astfel de estimari de costuri trag un semnal de alarma referitor la amploarea prejudiciului . Aproape 10 000 de instalatii industriale din Europa raporteaza cantitatilor generate de diferiteti poluanti care se emit in atmosfera. Pe baza acestor date disponibile publicitatii, AEM a estimat ca poluarea aerului de la cele mai mari 10 000 de facilitati poluante din Europa ii costa europeni intre 102 169 miliarde EUR si in 2009 . Important este faptul ca dintre acestea,  un numar de doar 191 instalatii industriale s-au dovedit a fi responsabile pentru jumatate din costul total al daunelor.

Exista, de asemenea studii de estimarea eventualelor castiguri care ar putea fi obtinute prin imbunatatirea calitatii aerului . De exemplu , studiul Aphekom estimeaza ca reducerea nivelurilor medii anuale de PM2.5 la niveluri orientative, Organizatia Mondiala a Sanatatii ar duce la beneficii concrete in speranta de viata. Doar realizarea acestui obiectiv este asteptata  sa conduca la eventuale castiguri ale sperantei de viata care variaza de la 22 luni in medie per persoana in Bucuresti, si 19 luni , in Budapesta , la 2 luni , in Malaga , si mai putin de o jumatate de luna de la Dublin .

  1. Fumul de tutun

Expunerea poate exacerba problemele respiratorii ( de exemplu, astm ) , irita ochii si provoca cancer pulmonar , dureri de cap , tuse si dureri in gat .

  1. Alergenii ( inclusiv polen )

Poate exacerba problemele respiratorii si provoca tuse , senzatie de apasare in piept , probleme respiratorii , iritarea ochilor si eruptii cutanate .

  1. Monoxidul de carbon ( CO ) si dioxidul  de azot ( NO2 )

CO poate fi fatal in doze mari si pot provoca dureri de cap , ameteli si greata . NO2 poate provoca iritarea ochilor si a gatului , dificultati de respiratie si infectii respiratorii .

  1.  Umiditatea

Sute de specii de bacterii , ciuperci si mucegaiuri pot creste in interior atunci cand umezeala este disponibila in cantitati suficiente . Expunerea poate cauza probleme respiratorii , alergii si astm bronsic , si afecteaza sistemul imunitar .

  1. Produsele Chimice

Unele substante chimice nocive si sintetice utilizate in produse de curatare , covoare si mobilier , poate afecta ficatul , rinichii si sistemul nervos , cauza cancer , dureri de cap si greata , si irita ochii , nasului si gatului .

  1. Radonul

Inhalarea acestui gaz radioactiv poate afecta plamanii si cauza cancer pulmonar .

Suntem oare constienti de pericolele reprezentate de acesti factori pentru viata noastra?

Sursa: www.bookshop.europa.eu