Petitiile cetatenilor UE: probleme sociale, drepturi civile si mediul

Protejarea cetatenilor impotriva discriminarii, apararea drepturilor lor civile si sociale, mai ales pe timpul crizei economice, circulatia libera si protejarea mediului – iata ingrijorarile principale primite de Comisia de petitii a Parlamentului European, se arata in raportul de activitate 2012, aprobat joi. Parlamentul a primit 1986 de petitii in 2012, mai ales de la cetateni germani, spanioli, italieni, români si britanic

Raportul 2012, adoptat cu 446 de voturi pentru, 35 impotriva si 43 de abtineri, ofera un rezumat al activitatii Comisiei de petitii. Anul trecut, drepturile fundamentale, mediul si criza economica si sociala au fost subiectele cel mai adesea ridicate de petitionari, spun deputatii, subliniind rolul comisiei in identificarea solutiilor nejuridice pentru cetateni.

Drepturi fundamentale, probleme sociale, mediul

Protejarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor UE continua sa fie o ingrijorare majora a Parlamentului. Drepturile copiilor si ale persoanelor cu dizabilitati, libertatea de expresie si viata privata, dreptul la proprietate, accesul la justitie si libera circulatie (accesul corect pe piata muncii si schemele de protectie sociala in alte state UE) reprezinta o mare parte din activitatea de anul trecut a comisiei.

Criza economica a generat multe petitii despre probleme sociale, cum ar fi casele, somajul si modul in care bancile se comporta cu cei care au conturi de economii.

Multe dintre plângerile primite de Parlament de la cetateni in 2012 au fost despre teme de mediu (de exemplu, autoritati nationale care nu protejeaza arii speciale de conservare a naturii). Problemele legate de neimplementarea directivelor UE privind gestionarea deseurilor, posibile pericole generate de energia nucleara, pasari, habitate si evaluarea impactului asupra mediului au fost teme recurente, ceea ce demonstreaza ca ”autoritatile publice au esuat in mod repetat sa prezerve biodiversitatea si ecosistemele”, se arata in raport.

Informatii suplimentare

Orice cetatean sau rezident UE poate, individual sau in asociere cu altii, sa depuna o petitie la Parlamentul European pe o tema care se afla in aria de competenta a UE si care il afecteaza direct.

Parlamentul a primit 1986 de petitii in 2012, fata de 1414 in 2011. 1406 au fost declarate ”acceptabile” (adica s-au aflat in sfera de competente a UE). Cel mai mare numar de petitii s-a concentrat pe UE in ansamblu, Spania se afla pe locul doi, urmata de Germania, Italia si România. Germanii sunt cei mai activi petitionari intr-un clasament pe nationalitati, urmati de spanioli, italieni, români si britanici.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

o9atitudine-Protectia-Consumatorilor-_Protectia-Consumatorului

Sursa: http://www.europarl.europa.eu