Mâine se vor publica în Jurnalul Oficial noile norme ale Uniunii Europene menite să reducă dificultățile juridice întâmpinate în cazul decesului unui membru de familie care deține bunuri în altă țară membră a UE. Prin această publicare, dispozițiile normelor respective devin parte a dreptului UE. Noul regulament privind succesiunile transfrontaliere, propus de Comisia Europeană și adoptat luna trecută în mod oficial de statele membre ale UE (IP/12/576), va permite cetățenilor europeni să gestioneze mai ușor aspectele juridice ale unui testament sau ale unei succesiuni cu un caracter internațional. Conform estimărilor, 450 000 de familii europene care se confruntă în fiecare an cu o succesiune internațională vor beneficia de securitate juridică în temeiul acestor norme. Întrucât peste 12,3 milioane de cetățeni europeni își au reședința în altă țară membră a UE, este probabil ca normele să prezinte interes pentru numeroase alte persoane. În prezent, statele membre au la dispoziție un termen de trei ani pentru alinierea legislației lor naționale, astfel încât noile norme ale UE să producă efecte.

„După ce am ușurat situația cuplurilor implicate într-un divorț transfrontalier, facem acum același lucru pentru familiile care trebuie să facă față consecințelor juridice ale pierderii unei persoane apropiate”, a declarat comisarul UE pentru justiție, dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei. „Existența în fiecare țară membră a UE a unor norme distincte privind succesiunile a avut în mod frecvent drept consecință un labirint juridic. Prin acest act legislativ, simplificăm procedurile, iar cetățenii beneficiază de securitate juridică. Adoptarea acestui regulament al UE facilitează identificarea legii care se va aplica în fiecare caz. Acesta este doar un exemplu al modului în care Uniunea Europeană lucrează pentru a soluționa problemele juridice de zi cu zi și a permite europenilor să facă economii.”

Noul act legislativ simplifică în mod considerabil soluționarea succesiunilor internaționale prin furnizarea unui criteriu unic pentru stabilirea atât a competenței judiciare, cât și a legii aplicabile în cazurile transfrontaliere, și anume locul în care persoana decedată își avea reședința obișnuită. De asemenea, regulamentul permite cetățenilor să își planifice din timp succesiunea, în condiții de deplină securitate juridică. Actul legislativ prevede, de asemenea, un certificat european de moștenitor, care va da posibilitatea persoanelor să își dovedească statutul de moștenitor sau de administrator al unei succesiuni, fără a se efectua alte formalități pe teritoriul UE. Situația actuală, în care cetățenii se confruntă cu mari dificultăți în exercitarea drepturilor lor, va fi în mod considerabil îmbunătățită, rezultatul fiind instituirea unor proceduri mai rapide și mai ieftine, care vor permite persoanelor implicate să aloce mai puțin timp acestor demersuri și să cheltuie mai puțini bani pe taxe juridice.

Context

La 14 octombrie 2009, Comisia a propus un regulament pentru simplificarea dezbaterii succesiunilor internaționale (a se vedea IP/09/1508). Conform regulamentului, va exista un criteriu unic pentru stabilirea atât a competenței autorităților, cât și a legii aplicabile în cazul unei succesiuni transfrontaliere, și anume locul în care persoana decedată își avea reședința obișnuită. Cu toate acestea, persoanele care locuiesc în străinătate vor putea opta ca legea țării a cărei cetățenie o dețin să se aplice întregii lor succesiuni. Astfel, un pensionar german care locuiește în Portugalia ar putea, de exemplu, să opteze pentru aplicarea legii germane atunci când își planifică succesiunea.

În martie 2012, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European și plenul Parlamentului European au votat un raport privind proiectul de act legislativ (a se vedea IP/12/209). Apoi, la 7 iunie 2012, a fost parcursă ultima etapă, când guvernele statelor membre ale UE, reprezentate în Consiliul UE, au adoptat noul act legislativ (IP/12/576).

Publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care va avea loc mâine, face parte din efortul continuu al Comisiei Europene de a aduce îmbunătățiri drepturilor cetățenilor UE. Din data de 9 mai, Comisia a lansat o consultare publică privind drepturile cetățenilor, cu scopul de a identifica posibilele obstacole pe care aceștia continuă să le întâmpine, de exemplu, atunci când călătoresc în Europa sau fac cumpărături online (IP/12/461). Consultarea va fi deschisă până la data de 9 septembrie, iar răspunsurile primite vor fi utilizate în mod direct în elaborarea Raportului pe 2013 privind cetățenia UE, care urmează să fi prezentat în luna mai a anului viitor.

Sursa: Comisia Europeană

By o9admin