Prevenirea incendiilor nu este un lucru dificil, daca se respecta cateva lucruri simple, cateva sfaturi care pot fi aplicate atat la munca, cat si acasa si pe care le puteti gasi in randurile de mai jos.

Cum procedati la locul de munca

Cand ajungeti pentru prima oara intr-un nou loc de munca, vedeti care sunt traseele de evacuare si locurile de adunare. In momentul declansarii unei alarme de incendiu, opriti-va imediat din ceea ce faceti si parasiti cladirea folosind traseele cele  mai scurte si mai sigure. Nu pierdeti timp adunand lucruri care nu sunt importante si nu carati cu voi obiecte voluminoase sau grele. Atunci cand parasiti locul de munca, urmati  semnele de evacuare si salvare in caz de urgenta, reprezentate de pictograme cu sageti si oameni de culoare alba pe fond verde. De asemenea, indrumati vizitatorii catre cele mai scurte trasee de evacuare si locurile de adunare si oferiti ajutor persoanelor cu dizabilitati. Atunci cand coborati pe scari utilizati balustrada pentru a evita accidentarile si ranirile. Dupa ce ati iesit, mergeti direct la punctul de adunare si anuntati persoana responsabila cu prezenta oamenilor. Acolo veti astepta in liniste pana cand o persoana autorizata va va permite intrarea inapoi in cladire.

Cum va protejati autoturismul

Verificati periodic motorul pentru a descoperi daca exista scurgeri de combustibil sau defectiuni electrice, iar atunci cand descoperiti nereguli, sunati la atelierele specializate pentru reparatii. Nu realizati improvizatii la sistemele de alimentare cu combustibil sau cel electric. Pastrati intotdeauna in masina un stingator certificat, asa cum este solicitat si in codul rutier, si aveti grija ca acesta sa fie bine intretinut pentru a functiona corect.

In cazul in care lasati masina in garaj pentru o perioada mai lunga de timp este recomandat sa deconectati bateria. Evitati sa pastrati o cantitate mare de combustibil in portbagaj ca rezerva, iar in situatia in care sunteti nevoit sa faceti rezerve, pastrati o cantitate mica intr-un recipient metalic etans depozitat corespunzator. Daca doriti sa cumparati dintr-o benzinarie combustibil, achizitionati o cantitate mica si depozitati-l intr-un recipient metalic.

Atunci cand mergeti la benzinarie, respectati regulile de prevenire a incendiilor si exploziilor: nu fumati, nu utilizati telefonul mobil, opriti alimentarea motorului in timpul alimentarii si alimentati cu carburant direct in rezervorul de combustibil. In incinta benzinariei respectati toate regulile de circulatie.

Ce trebuie sa faceti acasa

Chiar si atunci cand considerati ca ati luat toate masurile pentru a evita un incendiu echipati-va casa cu detectoare de fum, care trebuie pastrate libere pentru a identifica fumul sau temperaturile ridicate.

Inspectati periodic conductele de gaz si aparatura aferenta cel putin la intervalele specificate de producator si luati masuri adecvate pentru etansare si pentru a inlatura orice posibila scurgere. De asemenea, verificati periodic reteaua electrica, prizele, intrerupatoarele etc. si asigurati-va  ca sunt bine izolate electric. Daca exista semne de scurtcircuit, identificati cauzele si eliminati-le imediat. Nu supraincarcati un circuit electric, deoarece se va supraincalzi si poate deveni o sursa de aprindere.

Achizitionati un stingator de incendiu portabil potrivit pentru casa dumneavoastra si invatati sa il folositi, instruind totodata si restul membrilor familiei. Cand folositi un stingator pentru stingerea unui incendiu, aplicatia metoda PASS (Pull, Aim, Squeeye, Sweep) – Deblocheaza, Directioneaza, Apasa, Baleiaza.

Daca uleiul dintr-un vas se aprinde, nu folositi apa pentru stingere, deoarece focul se va raspandi cu repeziciune. Acoperiti focul cu o patura anti-incendiu care va inabusi arderea. In situatia in care considerati ca focul este periculos si nu il puteti stinge, inchideti usa in urma dumneavoastra si chemati pompierii. Lichidele inflamabile se pastreaza in recipiente metalice inchise etans si departe de surse de caldura sau de aprindere.

O atentie deosebita trebuie acordata copiilor, la indemana carora nu trebuie lasate chibrituri, aprinzatoare, lumanari sau alte surse de aprindere, aceasta este o cauza frecventa a incendiilor in locuinte.

In oricare din aceste situatii, este util sa stiti numerele de telefon de la Sistemul National unic pentru Situatii de urgenta, 112, de la deranjamente la gaze, 9281, si de la electricitate, 9291.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

By o9admin