A A
RSS


InfoCons te informeaza: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat in perioada 18-29.11.2013 o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind siguranta jucariilor, vandute atat direct, cat si online.

Thu, Dec 12, 2013

Comunicate

– Au fost verificati 968 operatori economici, dintre care 952 cu vanzare directa si 16 cu vanzare online.

– La 787 din cei 968 controlati s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Masuri dispuse si sanctiuni aplicate:

I. Vanzarea directa

– Au fost verificati 952 operatori economici.
– Valoarea totala a jucariilor controlate a fost de 6.130.743 lei.
– La 780 operatori economici din cei 952 controlati s-au depistat abateri de la prevederile legale.
– Valoarea totala a jucariilor cu abateri a fost de 646.277 lei.

Deficiente constatate privind vanzarea directa:

1. Numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati

S-au constatat abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale inregistrate sau a marcii înregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si a adresei la care acestia pot fi contactati la 233 operatori economici din jud. Alba, Arges, Bacau, Bihor, Braila, Buzau, Calarasi, Cluj, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui, Valcea, Vrancea si Mun. Bucuresti

2. Numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare
S-au constatat abateri privind mentionarea numarului unic de inregistrare pe jucarie sau in documentele insotitoare la 18 de operatori economici din jud. Bacau, Hunedoara, Neamt, Salaj, Vaslui si Vrancea.

3. Marcajul de conformitate CE
S-au constatat abateri privind marcajul de conformitate CE la 10 operatori economici din jud. Bacau, Constanta, Galati, Ilfov, Timis, Vaslui si Vrancea.

4. Cerinţele esentiale de siguranta (jucariile pot fi introduse pe piata doar daca respecta atat cerintele generale de siguranta, cat si cerintele speciale de siguranta

Jucariile, inclusiv substantele chimice pe care le contin nu trebuie sa puna in pericol siguranta sau sanatatea, abilitatea utilizatorilor trebuie luata in considerare, in special pentru copii mai mici de 36 de luni sau altor grupe de varsta specific si trebuie sa contina avertismente generale de varsta, precautii de utilizare pentru anumite categorii, precum si instuctiunile de utilizare.
S-au constatat abateri privind cerinţele generale de siguranta si abateri privind cerintele speciale de siguranta la 198 operatori economici din jud. Alba, Bihor, Braila, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui, Vrancea si Mun. Bucuresti.

jud. Neamt: pistoale cu bile care nu indeplineau cerintele speciale de siguranta existand pericol de ranire si au fost oprite definitiv de la comercializare

jud. Suceava: jucarii din plus la care nu era specificata grupa de varsta prezentand pericol de sufocare, prin inghitire, motiv pentru care au fost oprite definitiv de la comercializare(pentru copii mai mici de 3 ani).

jud. Timis: jucarii de tip “YO-YO” cu un lichid si snur elastic ce se alungeste cu risc de strangulare si sufocare, dar si risc chimic (de la lichidul continut), motiv pentru care au fost oprite definitiv de la comercializare.

5. Declaratia CE de conformitate

S-au constatat abateri privind declaratia de la 29 de operatori economici din jud. Brasov, Ilfov, Prahova si Timis.

6. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor- data la care incepe si inceteaza oferta sau daca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil

S-au constatat abateri privind desfasurarea promotiilor la 8 operatori economici din jud. Arges, Bacau, Cluj, Constanta, Galati si Mun. Bucuresti.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.