A A
RSS


InfoCons: Lista Neagra: Practici comerciale interzise

Fri, Jul 27, 2012

Comunicate

Practicile comerciale incorecte sunt activitati (precum publicitatea si marketingul) legate de promovarea, vânzarea sau furnizarea unui produs catre consumatori. O practica comerciala este incorecta daca este considerata inacceptabila pentru consumator, conform unor criterii specificate.

 

Pentru a intari increderea consumatorilor europeni in tranzactiile transfrontaliere a fost adoptata Directiva privind practicile comerciale incorecte.

Anumite practici comerciale din Europa sunt interzise PERMANENT in cadrul directivei. Cu alte cuvinte, aceste practici comerciale sunt considerate incorecte in orice imprejurare.

Pentru a garanta faptul ca comerciantii, specialistii in marketing si consumatorii cunosc actiunile interzise, a fost redactata o Lista neagra cu 31 de practici incorecte.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons va prezenta zilnic practici interzise, elemente ale  acestei liste negre:

 

1. A face afirmatia neintemeiata privind detinerea de marci de incredere si coduri

–    Comerciantul pretinde ca a semnat un cod de conduita pe care, de fapt, nu l-a semnat.

–    Afiseaza o marca de incredere, o marca de calitate sau echivalent fara autorizatia necesara in acest sens.

–    Afirma fara un temei real ca un cod de conduita este autorizat de un organism public sau de alt tip.

–    Afirma ca un comerciant (inclusiv practicile sale comerciale) sau un produs a fost agreat, aprobat sau autorizat de un organism public sau privat fara un temei real sau fara a indeplini conditiile necesare pentru agrearea, aprobarea sau autorizarea obtinuta.

 

2.Publicitatea capcana

–    Invitatia de a cumpara produse la un pret declarat fara a se mentiona ca exista motive rezonabile pentru care comerciantul poate considera ca nu va putea furniza, el insusi sau prin intermediul unui alt comerciant, produsele respective sau produse echivalente la pretul declarat pentru o anumita perioada si in cantitati rezonabile tinând seama de produsul respectiv, de amploarea publicitatii si de pretul declarat.

 

3. Comercianti care invita la cumpararea unui produs cu intentia de a promova ulterior un alt produs

–    Invitatia de a cumpara produse la un pret declarat, urmata de:

–    Refuzul de a prezenta consumatorilor articolul care a facut obiectul publicitatii;

sau

–    Refuzul de a prelua comenzi pentru acesta si de a-l livra intr-un termen rezonabil;

sau

–    Prezentarea unui esantion defect, cu intentia de a promova un alt produs.

 

4.Utilizarea falsa a „ofertelor limitate”: „oferta speciala, valabila doar azi!”

–    Declaratia falsa ca un produs nu va fi disponibil decât pentru un interval de timp foarte scurt sau in conditii speciale doar pentru un interval de timp foarte scurt, pentru a determina decizia imediata a consumatorilor si pentru a-i priva de timpul de gândire necesar si de posibilitatea de a face o alegere in cunostinta de cauza.

 

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International,  membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

 

 

Sursa: DG SANCO