In mai 2011, Comisia Europeana a inaintat o cerere catre EFSA in care sa prezinte re-evaluarea completa a sigurantei aspartamului (E 951) pana in 2012. Revizuirea acestui indulcitor este parte a re-evaluarii sistematice a tuturor aditivilor alimentari autorizati in Uniunea Europeana inainte de 20 ianuarie 2009, astfel cum s-a anticipat in conformitate cu Regulamentul UE 257/2010.

 

EFSA a acceptat acest mandat si a lansat un apel public pentru date stiintifice, precum si o analiza a literaturii de specialitate, care sa permita Panoului Autoritatii privind Aditivii Alimentari si Surselor Nutritive Adaugate Alimentelor (ANS) sa inceapa evaluarea riscurilor la inceputul anului 2012.

In cursul deliberarilor stiintifice, comisia a constatat ca au existat prea putine date disponibile cu privire la 5-benzil-3,6-dioxo-2-piperazina-acid acetic (DKP) si alte produse din aspartam aflate in produse alimentare si bauturi care se pot degrada in anumite conditii de depozitare. EFSA, prin urmare, lanseaza un apel suplimentar de date privind produsele de degradare DKP si alte tipuri de aspartam.

Pentru a lua in considerare aceste date suplimentare, impreuna cu dorinta consultarii publice asupra proiectul sau de, Panoul EFSA -ANS nu va finaliza aceasta lucrare pana la sfarsitul lunii septembrie 2012.

EFSA discuta in prezent cu Comisia Europeana asupra termenului limita pentru avizul final si va continua sa ofere actualizari privind statutul activitatii sale asupra aspartamului.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International,  membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

 

 

Sursa: EFSA

27 iulie 2012

By o9admin