A A
RSS


InfoCons: Ce trebuie sa stiti despre oua?

Tue, Mar 6, 2012

Comunicate

29 de exploatatii nu corespund

Potrivit datelor furnizate de presedintele ANSVSA, la ora actuala Romania detine 29 de exploatatii care se afla in situatia de a nu corespunde normelor europene in privinta cresterii pasarilor, desi 18 dintre acestea au anuntat ca se vor alinia pana la finele lui 2011.

De asemenea, alte 9 exploatatii comerciale vor face investitiile pentru a respecta normele europene pana la finele lunii iulie 2012, in situtia de a fi inchise fiind doar doua exploatatii.

Toate cantitatile de oua marcate cu cifra trei, din productie proprie, care nu vor fi comercializate pana la finele anului, vor putea fi trimise catre industrializare.

Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) considera ca la ora actuala in sistemul avicol sunt respectate standardele europene de crestere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de gaini ouatoare, in prezent, doar 6-7 procente din efective mai fiind crescute in baterii.

Sectorul avicol din Romania a investit din 2007 si pana in prezent intre 150 si 200 de milioane de euro pentru schimbarea custilor pentru gainile ouatoare, in conformitate cu normele europene.

In Romania exista, in prezent, circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde bucati. UCPR estimeaza valoarea pietei avicole din Romania la peste un miliard de euro in 2011.

Comisia Europeana a anuntat ca aproximativ 51 de milioane de gaini ouatoare tinute in custi neamenajate risca sa conduca in 2012 la deschiderea unor proceduri de infringement impotriva a cel putin 11 state ale UE, intre care si Romania

În prezent, comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor prevederile Ordinului ANSVSA nr. 73/2005 care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Consiliului European nr.4/2004.

Conform actului normativ mai sus menţionat, pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle trebuie sa fie marcate cu un număr distinctiv.

Ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv, cod identic cu cel al exploataţiei. Marcajul trebuie să fie lizibil  şi să aibă o înălţime de cel puţin 2 mm.
Numărul distinctiv este compus din următoarele:

 

cifra 0, 1, 2 sau 3 – reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile:

 

Ø                 0 – producţie ecologică;

 

Ø                 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;

 

Ø                 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;

 

Ø                 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu)

 

 

 

codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei.

 

 

 

Spre exemplificare, un ou poate fi marcat astfel: 0 – RO – AG – 001.

 

 

 

Ouăle marcate cu codul “3” care se comercializează în prezent în România şi se vor comercializa  până pe data de 31 decembrie 2011, provin de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite sau neîmbunătăţite.

 

 Începând cu data de 1 ianuarie 2012, ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijează direct spre industrializare sau distrugere, urmărindu-se cu stricteţe trasabilitatea acestora, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public şi se vor putea comercializa ouăle marcate cu codul “3” provenite numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform standardelor comunitare.

Sursa: ansvsa