A A
RSS


InfoCons: Avizul final al Comitetului Stiintific Pentru Siguranta Consumatorilor privind parfumurile alergene din produsele cosmetice

Tue, Jul 31, 2012

Comunicate

Comisia a publicat pe 31 iulie 2012 la Bruxelles un aviz al Comitetului stiintific pentru Siguranta Consumatorilor (CSSC) privind parfumurile alergene in produsele cosmetice. Avizul identifica parfumuri potential alergenice si propune limite de concentratie pentru unele dintre ele pentru a proteja consumatorii de alergii.

 

Alergia la ingrediente de parfumare afecteaza de la 1 pana la 3% din populatia europeana si poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii. In 1999, Comitetul Stiintific European SCCNFP1 a identificat 26 de parfumuri alergene. Prin urmare, Directiva 76/768/CEE privind produsele cosmetice, impune producatorilor listarea acestor ingrediente individual pe eticheta produselor cosmetice care le contin, atunci cand acestea sunt prezente in produse in concentratii mai mari decat limitele. Acest lucru permite medicilor diagnosticarea alergiilor la ingrediente de parfumare mult mai usor iar la pacientii care cunosc cauza alergiei lor vor putea evita produsele cosmetice, care le pot provoca reactii.

Incepand cu anul 1999, mult mai multe informatii despre parfumurile alergene au devenit disponibile. Prin urmare, Comisia Europeana a solicitat CSSC sa revizuiasca informatiile actuale si sa verifice daca lista parfumurilor alergenice relevante pentru consumatori trebuie modificata si daca limitele de siguranta ar putea fi stabilite pentru alergenii cel mai frecvent intalniti.

In opinia sa, CSSC identifica ingrediente de parfumare alergenice care sunt stabilite de contact la om, pe baza rezultatelor de la probele umane clinice si epidemiologice. Aceasta include cele 26 de ingrediente deja identificate de catre SCCNFP, o suplimentare de 30 de substante chimice individuale si 26 de extracte naturale.

Lista CSSC contine, de asemenea, parfumurile alergene care pot provoca alergii la om, identificate pe baza de dovezi din studii pe animale si din analiza structurilor chimice.

In plus, procesele chimice care pot transforma substante chimice aparent inofensive de parfumare alergeni in au fost, de asemenea, examinate de catre CSSC iar informatiile curente sunt prezentate in aviz.

In ceea ce priveste parfumurile alergene ce provoaca un numar mare de cazuri de alergii, CSSC a stabilit o limita de concentratie pentru a proteja cat mai multi pacienti de alergiile la aceste ingrediente. CSSC, de asemenea, considera ca aceasta limita de concentratie este necesara pentru a preveni si consumatorii non-alergici in dezvoltarea de alergii la aceste ingrediente de parfumare.

Avizul final a adoptat in aceasta sedinta a fost elaborat ca urmare a implicarii partilor interesate in timpul unei consultari publice, cu 112 contributii si o audiere publica privind proiectul avizului.

Ca urmare, pe baza avizului CSSC, Comisia Europeana va lua in considerare masuri de reglementare adecvate.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International,  membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

 

Sursa: DG SANCO