A A
RSS


Cum alegi oferta de televiziune potrivita

Fri, Feb 7, 2014

Comunicate

InfoCons-Protectia-Consumatorilor-Protectia-ConsumatoruluiÎn prezent, în România, utilizatorii finali au mai multe opţiuni pentru recepţionarea programelor de televiziune. Dacă la început aveam „banala” antenă individuală sau colectivă pe bloc, acum oferta tehnologică este variată.

Astfel, în prezent, poţi opta între televiziunea analogică prin cablu, televiziunea digitală prin cablu, televiziunea prin satelit (DTH) sau televiziunea IP, denumită şi IPTV (ce presupune transmiterea semnalului TV cu o înaltă calitate a imaginii şi sunetului, prin intermediul unor protocoalele IP de internet, direct pe ecranul televizorului tău).

Atunci când eşti în situaţia de a face o alegere, trebuie să ai în vedere avantajele, dar şi dezavantajele acestor tehnologii raportate la numărul de canale recepţionate, calitatea imaginii/sunetului, preţul abonamentelor şi accesibilitatea serviciului.

De exemplu, televiziunea IP permite vizualizarea unui număr mai mare de canale TV decât cele recepţionate prin cablu TV sau antene satelit, o calitate a imaginii şi a sunetului superioare, precum şi accesarea unor funcţiii suplimentare (de exemplu, vizualizarea în reluare a programelor TV din ultimele 24 de ore, un ghid electronic al programelor, posibilitatea de a accesa jocuri online sau de a comanda vizualizarea unor anumite filme sau emisiuni TV contra unei taxe  – video on demand). Pe de altă parte, această tehnologie nu este deocamdată foarte răspândită în România.

De asemenea, există zone unde, datorită reliefului sau a izolării unor localităţi, nu este accesibilă decât televiziunea prin satelit.

Nu în ultimul rând, trebuie să ţii cont de faptul că în prezent tendinţa generală este de a înlocui televiziunea analogică cu cea digitală, aceasta din urmă prezentând o serie de avantaje, cum ar fi: posibilitatea de a accesa un număr mai mare de canale, o calitate mai bună a imaginii şi a sunetului, costuri mai reduse.

La ce trebuie să fii atent/ă când faci o alegere referitoare la serviciul de televiziune? Ar trebui să verifici, în principal, următoarele:

  • ce canale TV te interesează şi care sunt furnizorii care le au incluse în ofertele lor; Atenţie! Analizează ofertele: unele canale sunt incluse în pachete de programe pentru care trebuie să plăteşti suplimentar faţă de abonamentul standard; de asemenea, mulţi furnizori oferă serviciul de televiziune în cadrul unui pachet de servicii care poate include şi telefonie şi internet. Vezi care este oferta care ţi se potriveşte!
  • dacă serviciul pe care îl doreşti este disponibil în zonă;
  • tarifele: tariful de conectare/instalare, tariful abonamentului lunar şi dacă acesta este condiţionat de achiziţionarea unui pachet de servicii, tariful pentru utilizarea/închirierea unor echipamente adiţionale (dacă este cazul);
  • caracteristicile tehnice ale serviciului (de exemplu, calitatea imaginii şi/sau a sunetului);
  • dacă intenţionezi să foloseşti mai multe televizoare, vezi în ce condiţii poţi face acest lucru, în funcţie de tehnologia utilizată şi prevederile contractuale;
  • termenul de instalare/activare a serviciului;
  • cum poţi anunţa o defecţiune şi în ce termen se remediază;
  • perioada minimă pentru care te angajezi să nu renunţi la contract şi sumele pe care ar trebui să le plăteşti dacă renunţi la contract înainte de acest termen;
  • la ce despăgubiri ai dreptul dacă furnizorul nu respectă anumite clauze contractuale;
  • condiţiile de suspendare, respectiv reconectare a serviciului în caz de suspendare, precum şi tarifele aplicabile.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Sursa: ANCOM