In Monitorul Oficial al Romaniei din 30 august 2011 s-a publicat componenta nominala a Comisiei pentru eticheta U.E. ecologica din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor. Din Comisie face parte si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, prin reprezentanti.

Comisia pentru Eticheta U.E. Ecologica s-a infiintat caorganism consultativ independent in cadrul Ministerului Mediului, fara personalitate juridică si are ca obiectiv sprijinirea procesului decizional de acordare a etichetei ecologice acelor grupe de produse si servicii care au impact redus asupra mediului.

Eticheta U.E. Ecologica este, de fapt, un instrument prin care sa incurajeze operatorii economici sa comercializeze bunuri sau servicii cu un impact redus asupra mediului.

In general, produsele sau serviciile au impact asupra mediului in toate ciclurile de viata – de la materie prima, la productie, la distributie , la consum pana la reciclare sau eliminare. De aceea, prin aceasta etichetare ecologica se incearca limitarea substantelor care au impact negativ asupra apei, aerului sau solului. Mai mult, se incearca si eliminarea subtantelor care pot avea impact asupra sanatatii, cum ar fi substantele alergene sau cancerigene.

In concluzie, aceasta Eticheta U.E. Ecologica ofera consumatorilor europeni – inclusiv cumparatorii publici si privati- garantia unui produs sau serviciu ecologic.

By o9admin